Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu
Illustratie: Job van der Molen
1945

Nieuwsoverzicht 30 juni 1945: Dode bij schietongeluk en wilde staking onder veenarbeiders

Illustratie: Job van der Molen

Iedere dag lees je hier het belangrijkste nieuws van 75 jaar geleden. Vandaag: 30 juni 1945.

In Coevorden is een 20-jarige man om het leven gekomen door een geweerschot. Het gebeurde voor Café Abels, waar de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten zijn ondergebracht. Een wapen van de schildwacht die voor de deur stond, ging per ongeluk af en de afgevuurde kogel trof de 20-jarige man in zijn buik. Hij werd naar het ziekenhuis vervoerd, maar hulp mocht niet meer baten.  

‘Wilde staking onder veenarbeiders’ 

De Provinciale Drentsche en Asser Courant schrijft dat in het veengebied ten zuiden van Emmen ‘wilde stakingen’ zijn uitgebroken onder veenarbeiders. Zij kunnen geen genoegen nemen met de loonpolitiek die ten opzichte van hen wordt gevoerd en eisen een dagelijks loon van 31 gulden voor vaste krachten en 33 gulden voor arbeiders zonder contract. De krant meldt dat het Militair Gezag bemiddelend optreedt. 

Het Militair Gezag laat weten dat de staking ontoelaatbaar is op het moment dat ‘de nieuwe regering net aan haar taak is begonnen’. Die regering moet eerst een kans gegeven worden en het Militair Gezag vraagt begrip voor de ‘uitermate moeilijke omstandigheden’: ‘Willen de stakers iets bereiken, dan zullen zij eerst het werk moeten hervatten en langs de gebruikelijke weg verbetering proberen te verkrijgen in hun positie. Gelukt hun dit niet, dan kunnen zij over enige tijd andere middelen kiezen om gedaan proberen te krijgen wat zij billijk oordelen.’ 

Deel dit artikel
Reageren? Correcties? Tips? Mail naar verhalen@ndcmediagroep.nl

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 2020 brengen we elke dag verhalen over diezelfde dag in 1945. Dat doen we op basis van interviews, ooggetuigenverslagen en papieren bronnen, zoals (verzets)kranten uit de oorlog. We brengen het nieuws van toen alsof het nu gebeurt, maar houden rekening met wat mensen toen wisten. Met Nu, 1945 willen we laten zien hoe het dagelijks leven er onze regio uitzag in het laatste oorlogsjaar.

Aan dit project werken mee:

  • Archiefonderzoek, verslaggeving en interviews: Jan-Willem Horstman, Stef Bekhuis, Bernd Otter, Annique Oosting en Leonie Sinnema
  • Video’s en beeld: Jeroen Kelderman
  • Projectcoördinatie: Annique Oosting
  • Design website: Pim Klomp
  • Bouw website: Afdeling Digital Development NDC Mediagroep en Alwin Wubs
  • Ontwerp beeldmerk: Harry Kasemir

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.