Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu
De Brink in Assen. Foto: G.Oosterveen
1945

Nieuwsoverzicht 6 juli 1945: Inlichtingenbureau opgericht in Assen

De Brink in Assen. Foto: G.Oosterveen - Foto: G.Oosterveen Assen 0592317255

Iedere dag lees je hier het belangrijkste nieuws van 75 jaar geleden. Vandaag: 6 juli 1945.

In Assen is een inlichtingenbureau geopend ten behoeve van de zoektocht naar nog niet gerepatrieerde ex-politieke gevangenen. Het bureau werkt onder toezicht en met medewerking van van het Nederlandsche Rode Kruis en is gevestigd aan de Brink.

Goede resultaten in Groningen

Het bureau is een persoonlijk initiatief van de heer J. F. Bosker, schrijft de Provinciale Drentsche en Asser Courant . In de provincie Groningen werkt een eenzelfde bureau nu geruimen tijd en zijn hier zulke goede resultaten behaald, dat het ook tijd wordt om in Drenthe hetzelfde op te zetten. Bosker werkte zelf geruimen tijd aan het Groninger bureau en ‘stelt zijn kennen en kunnen, tezamen met die van andere Drentsche, mede uit de illegaliteit voortgekomen medewerkers gaarne geheel belangeloos ten dienste van de Drentsche belanghebbenden, die zich liefst persoonlijk tot hen kunnen wenden’.

Vooral de gerepatrieerde ex-politieke gevangenen zullen hem voor zijn werk stellig belangrijke gegevens kunnen verschaffen. Zij worden verzocht zich schriftelijk met zijn bureau in verbinding te stellen.

Deel dit artikel
Reageren? Correcties? Tips? Mail naar verhalen@ndcmediagroep.nl

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 2020 brengen we elke dag verhalen over diezelfde dag in 1945. Dat doen we op basis van interviews, ooggetuigenverslagen en papieren bronnen, zoals (verzets)kranten uit de oorlog. We brengen het nieuws van toen alsof het nu gebeurt, maar houden rekening met wat mensen toen wisten. Met Nu, 1945 willen we laten zien hoe het dagelijks leven er onze regio uitzag in het laatste oorlogsjaar.

Aan dit project werken mee:

  • Archiefonderzoek, verslaggeving en interviews: Jan-Willem Horstman, Stef Bekhuis, Bernd Otter, Annique Oosting en Leonie Sinnema
  • Video’s en beeld: Jeroen Kelderman
  • Projectcoördinatie: Annique Oosting
  • Design website: Pim Klomp
  • Bouw website: Afdeling Digital Development NDC Mediagroep en Alwin Wubs
  • Ontwerp beeldmerk: Harry Kasemir

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.