Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu

Bevrijding Oost-Nederland begonnen

Uitgeschakelde Shermantank voor de kerk in Megchelen

De geallieerden hebben Megchelen bevrijd. Het dorp in Gelderland is de eerste plaats ten noorden van de Rijn die bevrijd is.

Met de kennis van 2020:

Tijdens de bezetting is het in Megchelen relatief rustig. Het dorp heeft niet veel te lijden gehad. De bevrijding was echter een ander verhaal.

Britse soldaten stuitten bij Megchelen op hevige tegenstand van de Duitsers. Een dag en een nacht lang vochten ze tegen de nazi’s. In het Gelderse dorp, dat vlakbij de Duitse grens ligt, stonden op 28 maart nog 159 huizen overeind. ’s Avonds 29 maart waren er slechts vier huizen over, die onbeschadigd waren.

Een dag later arriveerden de Canadezen, die verder vochten met de overgebleven Duitsers. Doordat de gevechten in de nacht doorgingen, is het niet geheel duidelijk wanneer Megchelen bevrijd is (28 of 29 maart).

Bronnen:

Deel dit artikel
Reageren? Correcties? Tips? Mail naar verhalen@ndcmediagroep.nl

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 2020 brengen we elke dag verhalen over diezelfde dag in 1945. Dat doen we op basis van interviews, ooggetuigenverslagen en papieren bronnen, zoals (verzets)kranten uit de oorlog. We brengen het nieuws van toen alsof het nu gebeurt, maar houden rekening met wat mensen toen wisten. Met Nu, 1945 willen we laten zien hoe het dagelijks leven er onze regio uitzag in het laatste oorlogsjaar.

Aan dit project werken mee:

  • Archiefonderzoek, verslaggeving en interviews: Jan-Willem Horstman, Stef Bekhuis, Bernd Otter, Annique Oosting en Leonie Sinnema
  • Video’s en beeld: Jeroen Kelderman
  • Projectcoördinatie: Annique Oosting
  • Design website: Pim Klomp
  • Bouw website: Afdeling Digital Development NDC Mediagroep en Alwin Wubs
  • Ontwerp beeldmerk: Harry Kasemir

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.