Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu

Britse regering: ‘bevrijding Nederland wordt voorbereid en voedsel komt eraan’

Voedselbonnen

De Britten bereiden de bevrijding van Nederland voor. Dat liet plaatsvervangend minister-president Attlee op 29 maart weten. Daarnaast wil de bondgenoot, op eigen kosten, Nederland van voldoende voedsel voorzien.

Engeland stuurde 900.000 ton voedsel naar bevrijde gebieden in Europa. Dat schrijft De Vrije Pers vandaag. Ook stuurden de Britten zo’n 400.00 ton aan ruwe materialen, waaronder ijzer en staal, chemicaliën, textiel en lederwaren naar het vasteland.

Attlee sprak ook over de bevrijding van Nederland. Hierover was hij kort en bondig: ,,Wij treffen thans onze voorbereidingen om Nederland te bedrijven,’’ aldus De Vrije Pers .

'Extra rantsoenen zijn er over een paar dagen'

Het bevrijde gedeelte van ons land krijgt, volgens Attlee, vier maal meer aan rantsoenen dan het bezette gedeelte. Daarom stuurt Engeland extra voedsel.

Volgens de plaatsvervangend minister-president zal het enkele dagen duren voordat deze rantsoenen aankomen.  Bij de bevrijding is het doel onder meer, om ook de momenteel nog bezette gebieden van voldoende voedsel te voorzien.

Aangezien de Britten hun eigen eten ook grotendeels moeten importeren, is de hoeveelheid geëxporteerde voedsel naar bondgenoten momenteel op de grens van het mogelijke. Het eiland dreigt zonder voedsel komen te zitten wanneer het nog meer aan bondgenoten schenkt, aldus Attlee.

Deel dit artikel
Reageren? Correcties? Tips? Mail naar verhalen@ndcmediagroep.nl

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 2020 brengen we elke dag verhalen over diezelfde dag in 1945. Dat doen we op basis van interviews, ooggetuigenverslagen en papieren bronnen, zoals (verzets)kranten uit de oorlog. We brengen het nieuws van toen alsof het nu gebeurt, maar houden rekening met wat mensen toen wisten. Met Nu, 1945 willen we laten zien hoe het dagelijks leven er onze regio uitzag in het laatste oorlogsjaar.

Aan dit project werken mee:

  • Archiefonderzoek, verslaggeving en interviews: Jan-Willem Horstman, Stef Bekhuis, Bernd Otter, Annique Oosting en Leonie Sinnema
  • Video’s en beeld: Jeroen Kelderman
  • Projectcoördinatie: Annique Oosting
  • Design website: Pim Klomp
  • Bouw website: Afdeling Digital Development NDC Mediagroep en Alwin Wubs
  • Ontwerp beeldmerk: Harry Kasemir

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.