Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu
Foto: Jeroen Kelderman
1945

Nieuwsoverzicht 23 juli 1945: Militair verkeer en oude granaten kosten levens in Assen en Odoorn

Foto: Jeroen Kelderman - Foto: Jeroen Kelderman

Iedere dag lees je hier het belangrijkste nieuws van 75 jaar geleden. Vandaag: 23 juli 1945.

In Assen heeft een Canadese legertruck een bloedbad aangericht. De bestuurder van het voertuig nam de bocht Groningerstraat/Rolderstraat veel te ruim en kwam daardoor met grote vaart op het trottoir van de Nieuwe Huizen terecht. Daar stonden vier Assenaren te praten, onder wie de bekende straatmuzikant Johan Rosee.  

De truck sleurde hen alle vier mee en de gevolgen waren zeer ernstig, schrijft de Provinciale Drentsche en Asser Courant . ‘Rosee werd door de bumper van de wagen platgedrukt tegen de gevel van de op de hoek Nieuwe Huizen—Rolderstraat gevestigde bakkerij. Hij was op slag dood.’ Een tweede man kwam onder de wielen terecht en werd zeer zwaargewond richting het ziekenhuis vervoerd. Daar is hij uiteindelijk aan zijn verwondingen bezweken. 

De twee andere mannen werden ook door de wagen geraakt, maar kwamen er met minder ernstige verwondingen vanaf. Zij hoefden niet naar het ziekenhuis. De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht van het zware ongeval. 

Drie kinderen vinden dood bij spelen met munitie 

Ook in Odoorn vond gisteren een ernstig ongeluk plaats, waarbij drie jonge kinderen zijn overleden. De kinderen maakten deel uit van een groep jongens die met granaten aan het spelen was, waarvan nog altijd een groot aantal te vinden zijn in de bossen rondom Odoorn. Bij het spelen ging het op een gegeven moment mis en één of meerdere granaten gingen af.

Een toegesnelde medicus uit Borger kon niet voorkomen dat drie kinderen ter plekke overleden aan hun verwondingen. Twee van hen waren broertjes. Twee andere jongens raakten gewond en een van hen is met spoed naar het ziekenhuis in Emmen vervoerd. De toestand van deze twee kinderen is op dit moment onbekend. 

In de bossen bij Odoorn hebben de Duitsers in de oorlog een munitiedepot opgericht. Hoewel een groot gedeelte van de munitie na de bevrijding al is vernietigd, ligt de omgeving nog bezaaid met granaten. Autoriteiten en ook kranten waarschuwen volop voor het gevaar van munitie en granaten. Toch komen ongelukken met weigeraars en andersoortige achtergebleven munitie nog veel voor.

Deel dit artikel
Reageren? Correcties? Tips? Mail naar verhalen@ndcmediagroep.nl

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 2020 brengen we elke dag verhalen over diezelfde dag in 1945. Dat doen we op basis van interviews, ooggetuigenverslagen en papieren bronnen, zoals (verzets)kranten uit de oorlog. We brengen het nieuws van toen alsof het nu gebeurt, maar houden rekening met wat mensen toen wisten. Met Nu, 1945 willen we laten zien hoe het dagelijks leven er onze regio uitzag in het laatste oorlogsjaar.

Aan dit project werken mee:

  • Archiefonderzoek, verslaggeving en interviews: Jan-Willem Horstman, Stef Bekhuis, Bernd Otter, Annique Oosting en Leonie Sinnema
  • Video’s en beeld: Jeroen Kelderman
  • Projectcoördinatie: Annique Oosting
  • Design website: Pim Klomp
  • Bouw website: Afdeling Digital Development NDC Mediagroep en Alwin Wubs
  • Ontwerp beeldmerk: Harry Kasemir

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.