Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu
Kinderen brengen de Hitlergroet, datum onbekend. Foto: NIOD/Fotodienst der N.S.B
1945

Nieuwsoverzicht 24 juli 1945: Zorgen om opvang NSB-kinderen

Kinderen brengen de Hitlergroet, datum onbekend. Foto: NIOD/Fotodienst der N.S.B

Iedere dag lees je hier het belangrijkste nieuws van 75 jaar geleden. Vandaag: 24 juli 1945.

De overheid en jeugdzorg maken zich zorgen over de opvang van in totaal zo’n 16.000 kinderen van NSB-ouders. Vooral in de Noordelijke en Oostelijke provincies zijn de problemen groot, omdat hier vele moeders uit Duitsland zijn aangekomen, die in september 1944 uit het Nederland gevlucht waren. 

Tehuizen vol

Nog vorige week moest onderdak worden gevonden voor 2000 van deze kinderen, verspreid over het land. De mogelijkheden zijn echter beperkt en de grens is bereikt. De ongeveer 60 tehuizen zijn nu vol, schrijft de Provinciale Drentsche en Asser Courant . Veel kinderen worden daarom bij familie ondergebracht en er is veel behoefte aan pleegouders die stellen dat deze kinderen niet de dupe hoeven te worden van de gedragingen van hun ouders. 

NSB-moeders worden zoveel mogelijk samen met hun kinderen in kampen opgevangen, maar aangezien een groot deel van deze vrouwen uiteindelijk moet worden geïnterneerd, zijn duizenden kinderen overgedragen aan jeugdzorg. Vooral in Drenthe is het aantal NSB-kinderen groot, geschat wordt op zo’n 4000. In Groningen staat het aantal gerepatrieerde kinderen nu op 2000. 

Arbeiders weigeren gebruik dorsmachines

In de Emmapolder in Noord-Groningen kan de rijke koolzaadoogst nauwelijks van het land gehaald worden, omdat de arbeiders weigeren op de dorsmachines te werken. Het werk is gevaarlijk, letsel aan handen en armen bij het invoeren van de stengels in de machine komt geregeld voor. 

Deel dit artikel
Reageren? Correcties? Tips? Mail naar verhalen@ndcmediagroep.nl

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 2020 brengen we elke dag verhalen over diezelfde dag in 1945. Dat doen we op basis van interviews, ooggetuigenverslagen en papieren bronnen, zoals (verzets)kranten uit de oorlog. We brengen het nieuws van toen alsof het nu gebeurt, maar houden rekening met wat mensen toen wisten. Met Nu, 1945 willen we laten zien hoe het dagelijks leven er onze regio uitzag in het laatste oorlogsjaar.

Aan dit project werken mee:

  • Archiefonderzoek, verslaggeving en interviews: Jan-Willem Horstman, Stef Bekhuis, Bernd Otter, Annique Oosting en Leonie Sinnema
  • Video’s en beeld: Jeroen Kelderman
  • Projectcoördinatie: Annique Oosting
  • Design website: Pim Klomp
  • Bouw website: Afdeling Digital Development NDC Mediagroep en Alwin Wubs
  • Ontwerp beeldmerk: Harry Kasemir

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.