Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu
Illustratie: Job van der Molen
1945

Nieuwsoverzicht 25 juli 1945: Canadese militairen nemen kinderen mee naar de speeltuin

Illustratie: Job van der Molen

Iedere dag lees je hier het belangrijkste nieuws van 75 jaar geleden. Vandaag: 25 juli 1945.

Canadese militairen die zijn ingekwartierd in Assen, hebben ongeveer 170 kinderen van ongeveer 4 tot 14 jaar in vijf grote voertuigen naar een speeltuin bij Norg vervoerd. Hier werden de kinderen warm onthaald met chocolade, gebakjes, sandwiches en andere lekkernijen. Het was een aardig gezicht, schrijft de Provinciale Drentsche en Asser Courant: ‘Hier zag men een Canadees met een kleintje van de glijbaan suizen, elders brachten enkele Canadezen een draaimolen in beweging of hielpen een schommel op gang. De vreugdekreten waren niet van de lucht’.  

Behalve een regenbui in het begin werd het geheel begunstigd door goed weer en kunnen de organiserende Canadezen op een goedgeslaagde middag terugzien, schrijft de krant. 

Sportmiddag Vledder 

De gemeentelijke scholen van Vledder hielden op het voetbalterrein in het Sterrebos een gezamenlijke sportdag, die in ieder opzicht uitstekend is geslaagd. 's Ochtends werden de voorwedstrijden gehouden. In de namiddag, om 2 uur, heette het hoofd van de school te Nijensleek de aanwezigen welkom en werd de sportdag officieel geopend door de burgemeester. 

Klokken luiden weer in Friesland 

In Friesland wordt op tal van plaatsen overgegaan tot het herplaatsen van kerkklokken, die door de Duitse bezetter waren verwijderd. Als eerste klok werd de zogenoemde Vrouwenklok in de St. Martinikerk in Bolsward in ere hersteld. 

Deel dit artikel
Reageren? Correcties? Tips? Mail naar verhalen@ndcmediagroep.nl

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 2020 brengen we elke dag verhalen over diezelfde dag in 1945. Dat doen we op basis van interviews, ooggetuigenverslagen en papieren bronnen, zoals (verzets)kranten uit de oorlog. We brengen het nieuws van toen alsof het nu gebeurt, maar houden rekening met wat mensen toen wisten. Met Nu, 1945 willen we laten zien hoe het dagelijks leven er onze regio uitzag in het laatste oorlogsjaar.

Aan dit project werken mee:

  • Archiefonderzoek, verslaggeving en interviews: Jan-Willem Horstman, Stef Bekhuis, Bernd Otter, Annique Oosting en Leonie Sinnema
  • Video’s en beeld: Jeroen Kelderman
  • Projectcoördinatie: Annique Oosting
  • Design website: Pim Klomp
  • Bouw website: Afdeling Digital Development NDC Mediagroep en Alwin Wubs
  • Ontwerp beeldmerk: Harry Kasemir

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.