Afsluitdijk Open: ‘Trainen voor dat eindeloze stuk rechtdoor’

Liefst 33 kilometer. Vier weken voorbereidingstijd. Gaat het kroegtijger Carlien lukken om naar de andere kant van de Afsluitdijk te rennen?Personal coach Jeroen van der Mark schiet te hulp. Deel 1.

Met mijn gezicht in het vochtige gras vervloek ik mijn gedrag van de avond ervoor. Waarom heb ik nu weer zo lang in de kroeg gehangen? Het ene biertje na het andere achterover slaand. De uren verstrijken ‘s nachts altijd sneller dan overdag. En dus was het al vier uur geweest voordat mijn hoofd eindelijk het kussen raakte. Vanochtend zat ik in alle vroegte weer op de redactie.

Er is nog een flinke weg te gaan, wil ik binnen de vier weken die mij en de Afsluitdijk nog scheiden helemaal fit worden. Ik wil die dijk met een goed gevoel over rennen, zonder het idee te hebben dat er bij de volgende stap iets afbreekt. Ik wil de volgende dag nog kunnen staan. Heel anders was dat na de halve marathon van Sneek. Toen voelde het alsof er een skippybal tussen mijn benen zat. En zo zag het er ook uit.

Even schiet het moment weer door mijn gedachten, maanden geleden alweer. ,,De hele Afsluitdijk over rennen! Dat is echt het beste idee ooit! Die 33 kilometer moet wel lukken. Ik heb tenslotte nog zeeën van tijd om me goed voor te bereiden.’’

Die tijd is op miraculeuze wijze door mijn vingers geglipt. Ik heb wel een beetje getraind, maar het is nog lang niet genoeg. De Afsluitdijk voelt voor mij als een eindeloos stuk rechtdoor en ik heb geen idee of ik de andere kant ooit zal halen.

Tijd om hulp in te vliegen. Jeroen van der Mark van FIT.nl - het platform waarop gratis tips over voeding, gezondheid en fitheid te vinden zijn - is zo gek om mij te helpen. Hij houdt wel van een uitdaging. De trainer, met dezelfde bouw als Jeromeke uit Suske en Wiske, kent tijdens de Bootcamp in Stadspark Groningen geen genade.

De aardse geur van nat gras, vermengd met die van maagzuur. Mijn kater speelt op. Ik lig met mijn neus in het gras gedrukt en hoop dat niemand kijkt. Het liefst blijf ik de rest van de avond zo liggen. Mijn armen naast me als elastiekjes.

Het effect van de nachtelijke avonturen is wisselend. Soms heb ik er totaal geen last van, andere keren zit ik mezelf in de weg. Meestal is de schade te overzien. Daarnaast kan ik mijn kroegbezoeken tegenover mezelf altijd goedpraten. In de kroeg worden de sociale contacten immers warmpjes onderhouden en daarnaast duikel ik er interessante nieuwtjes op. Allemaal heel handig voor mijn werk als journalist. De waarheid? Ik hang gewoon graag aan de bar.

De training gaat door. We hebben twee minuten de tijd om zo vaak mogelijk op te springen, vervolgens met de handen naar de grond te gaan en dan op te drukken. Na tien keer hap ik naar adem. Ik probeer mijn slechte lichamelijke gesteldheid en slaaptekort te verbloemen door extra mijn best te doen. Tevergeefs.

Ik vraag me hijgend af of dit me ooit gaat lukken. Gelukkig heeft Jeroen een plan om me klaar te stomen. De komende weken eet ik maximaal 1950 kilocalorieën per dag. Twee keer per week staat hardlopen op de planning en een avond in de week moet ik Bootcampen in een park in Groningen. Verder zwem ik een ochtend in de week.

Alles wat ik uitspook voer ik in op een App, zodat Jeroen het allemaal op de voet kan volgen. Zondag vul ik met het schaamrood op de kaken óók in dat ik zaterdagnacht tijdens de Sneekweek in een nacht al mijn calorieën voor de rest van de week heb weggedronken. Ik moet maar even met mijn billen bloot.

Afsluitdijk Open

De Afsluitdijk wordt zondag 4 september eenmalig voor dag en dauw afgesloten voor autoverkeer om ruimte te maken voor de naar verwachting duizenden hardlopers. Deelnemers kunnen kiezen of ze een kwart, de halve of gehele afsluitdijk over rennen. Dat laatste is 35 kilometer.

Icoon Afsluitdijk

De Afsluitdijk Open is onderdeel van project Icoon Afsluitdijk, een kunstproject van kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde die in opdracht van Rijk en regio een bijdrage levert aan de belevingswaarde van de Afsluitdijk.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.