Column Daniël Lohues: Door

Ze had gewoon steeds de neiging gehad door te rijden, zei ze al roerend in haar thee. We hadden afgesproken om bij te praten. Ze was lang weggeweest. Ze kon er prachtig over vertellen. Haar ogen helderder dan ooit. Ze was niet eens van plan geweest zo’n reis te maken. Maar op een dag kreeg ze te horen dat ze niet terug hoefde te komen op haar werk.

Niet lang daarvoor was haar vriend ervandoor gegaan met een ander. Ze besloot een stukje te gaan rijden. De volgende dag was ze Berlijn al voorbij. Ze bleef maar rijden. Ze liet haar broer het huurhuis opzeggen en haar spullen opslaan. Ze reed met haar Mazda naar Moskou. Daar beleefde ze een korte romance met een Russische dame. Te veel drank en de drang om verder te reizen maakten een eind aan dat verhaal. Ze wilde naar Mongolië. Hele dagen reed ze door eindeloze bossen. Halve nachten keek ze naar ongekende sterrenhemels. Ze werd veel gewaarschuwd onderweg voor beren, wolven en verkrachters. Ze at vaak soep en soms dagenlang alleen maar brood. Ze werkte een poosje als keukenhulp in een behoorlijke stad waar ik nog nooit van gehoord had. Uiteindelijk kwam ze in Mongolië. Een zee van gras. Ik zat met open mond en dichte ogen te luisteren naar hoe ze het geluid nadeed van de wind die door het gras waait. Ik vroeg hoe ze dan vanuit Mongolië opeens in Vancouver terechtgekomen was. Nadat haar Mazda het begaf, was ze met de trein naar China gegaan en raakte daar bevriend met figuren die haar aan een baantje hielpen in de keuken van een groot vrachtschip. Na verschillende havens te hebben aangedaan, was ze in Vancouver voorgoed van de boot gestapt. Ze werkte wat bij fruittelers om geld te verdienen om naar New York te reizen. Daar kwam ze na vele omzwervingen met de Greyhound-bus aan, midden in een sneeuwstorm. Haar geld was op. Ze at en sliep in de daklozenopvang van een katholieke kerk. Ze mailde haar vader. Die maakte geld over voor een vliegticket naar Amsterdam. Haar broer haalde haar van Schiphol. Ik vroeg of ze genezen was van haar onrust. Ze keek glazig naar buiten en vroeg of ik haar gemist had.

Registreer gratis en lees dit artikel

Heeft u al een account? Inloggen

Door op verzenden te klikken ga ik akkoord met de algemene voorwaarden en privacy statement

Na registreren leest u direct verder

Gefelicteerd! U bent nu geregistreerd

U kunt met deze registratie elke maand 6 plus artikelen lezen.
We wensen u veel leesplezier.

Limiet bereikt

U heeft de limiet van 6 plusartikelen voor deze maand bereikt. Op de eerste dag van de volgende maand vullen we het tegoed weer aan. Of neem een abonnement voor onbeperkte toegang.

Abonneren

Bent u al abonnee?

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.