Commentaar: Aan de slag!

De nieuwe commissaris van de Koning in Drenthe Jetta Klijnsma kan haar mouwen opstropen. Er wordt veel van haar verwacht.

De afgelopen twee jaar ging het provinciaal bestuur gebukt onder tumult. Eerst was daar in 2016 het aftreden van gedeputeerde Ard van der Tuuk en eerder dit jaar het gedwongen vertrek van commissaris van de Koning Jacques Tichelaar. Beide kwesties hebben het vertrouwen in de Drentse politiek en de daadkracht van het provinciaal bestuur geen goed gedaan.

Getouwtrek

Het getouwtrek tussen Assen en Hoogeveen om een ijsbaan kan niet anders gezien worden dan exemplarisch voor het gebrek aan slagkracht. De discussie over een Factory Outlet Center vertoont dezelfde symptomen. Het recente, miljoenen euro’s kostende, debacle met Sensor City ligt nog vers in het geheugen en het windmolendebat woekert ook nog voort.

Ondertussen hebben veel Drenten heel andere problemen. De provincie staat jaar na jaar hooggenoteerd in ranglijsten waarop je liever niet bovenaan staat. Als het gaat om werkloosheid, lage inkomens, kinderen die opgroeien in armoede, ongezonde levensstijl en laaggeletterdheid; Drenthe scoort slecht. Kortom, er is werk aan de winkel.

Voortbouwen

Waarnemend commissaris Jozias van Aartsen heeft op het provinciehuis de nodige rust teruggebracht. Rust waar Klijnsma op kan voortbouwen. Zij kondigde gisteren zelf aan samen met de Drenten haar agenda te willen bepalen. Hiervoor is zelfs de website tipdecommissaris.nl ingezet. Een goede stap om de inwoners meer bij de provincie te betrekken en het vertrouwen terug te winnen.

Maar er is meer nodig. De Drentse bestuurscultuur is sterk gericht op consensus, maar is ook indirect en conflictvermijdend. Geheel in de Drentse traditie is ‘ja’ niet altijd ‘ja’. Het wordt zaak om hier doorheen te breken, de bescheidenheid eens te laten varen en door te pakken.

Voortouw

Natuurlijk rust deze verantwoordelijkheid niet alleen op de schouders van de nieuwe commissaris. Ook van de gedeputeerden en de leden van het Drents parlement mag verwacht worden dat ze de schouders eronder zetten. Aan Klijnsma de taak om het voortouw te nemen en het verschil te maken.

Klijnsma wordt geroemd om haar netwerk in Den Haag en ze zal met haar uitgebreide netwerk de Drentse succesverhalen daar zeker goed op de kaart kunnen zetten. Maar in Drenthe zelf is eerst meer dan genoeg te doen. Aan de slag!

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.