Commentaar: Beangstigende beving

In harde bewoordingen heeft het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) gereageerd op de door de NAM voorgestelde maatregelen om de bodem weer tot rust te brengen na de zware aardbeving bij Zeerijp, afgelopen maandagmiddag.

Ze bieden te weinig soelaas voor de code rood die nu in het aardbevingsgebied van kracht is. De NAM lijkt onvoldoende te beseffen dat in Groningen sprake is van een serieus veiligheidsrisico.

Terug bij af

De bodemschok leidde tot een hausse aan schademeldingen en toorn in het hart van het gasgebied. De rust die bewoners weer een beetje terug hoopten te hebben na twee seismisch relatief kalme jaren is grondig verstoord. Het aardbevingsgebied is in feite terug bij af.

De NAM leek aangedaan door de onverwacht krachtige aardbeving, die ook voor het gasbedrijf kennelijk als een verrassing kwam. De beving is door bewoners als beangstigend ervaren, erkent het gasbedrijf in een analyse.

Schotman

NAM-directeur Schotman opperde de gaskraan verder dicht te draaien, zonder te zeggen hoeveel. Ook liet hij in het midden of de putten die mogelijk worden gesloten de juiste zijn om de rust in de bodem te herstellen. Wanneer elders vervolgens meer gas wordt opgepompt, heeft zo’n ingreep trouwens weinig zin omdat alle delen van het Groningenveld met elkaar in verbinding staan.

Prullenbak

Het Staatstoezicht verwijst de NAM-voorstellen grotendeels naar de prullenbak. SodM verwacht meer van een flinke ingreep in de productie om de kans op nieuwe aardbevingen te verkleinen. Minister Wiebes van Economische Zaken mag over twee weken op basis van het SodM-advies de gaskraan verder dichtdraaien. Alvorens hij dat doet, zal hij niet alleen kijken naar de situatie in Groningen, maar ook naar meer ondoorgrondelijke zaken zoals de leveringszekerheid.

Wiebes

Wiebes zei woensdag in Zeerijp dat hij er alle begrip voor heeft dat de door aanhoudende schade geplaagde Groningers boos zijn. Vermoedelijk eerder dan hij zelf verwacht had is hij nu in de gelegenheid daadwerkelijk iets te doen aan de schrijnende situatie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.