Commentaar: De FNV en Patijn

Enkele dagen voordat de FNV zaterdag in Utrecht het startsein geeft voor een campagne tegen onder meer de flexibilisering van de arbeid, is pijnlijk gebleken dat de grootste vakbond van Nederland nog altijd gebukt gaat onder interne verdeeldheid.

De onderlinge strijd werkt volgens vicevoorzitter Mariëtte Patijn zo verlammend op de slag- en daadkracht van de FNV, dat ze dinsdag onverwacht ontslag nam. Die klacht is bepaald niet bevorderlijk voor het gezag, de beeldvorming en de attractiviteit van de FNV die na jaren van ruzies, herstructureringen en machtsspelletjes probeert op te krabbelen.

Vitaliteit

De campagne Offensief die overmorgen in de Domstad begint, moet een blijk zijn van de herwonnen vitaliteit van federatie. Voor de werknemers is ook het nodige te bevechten: de doorgeslagen flexibilisering van de arbeid, een pensioengerechtigde leeftijd die voor sommige beroepsgroepen fysiek onhaalbaar is en een loonontwikkeling die zelfs volgens premier Rutte achterblijft bij de economische groei. Het zijn deels de gevolgen van ontwikkelingen tijdens de crisisjaren, waaraan de FNV onvoldoende weerwerk heeft kunnen bieden.

Mak

De vakbond heeft in de periode die vooraf ging aan het begin van de crisis in 2007 aan strijdvaardigheid ingeboet. Onder het economisch gesternte van die tijd kon een relatief makke FNV aan de onderhandelingstafels eenvoudig goede resultaten voor zijn achterban boeken. De heroriëntatie op de strategie die daarop volgde – de keuze tussen kortweg polderen of activisme – heeft de FNV ernstig verzwakt.

Scherpslijperij

De huidige FNV is het resultaat van een nieuwe structuur die de eenheid en slagkracht moest bevorderen. De stap van Patijn doet vrezen dat de noodzakelijke consensus er nog niet is. Het is zaak dat de vakbond het tegendeel bewijst. De onderlinge scherpslijperij gaat ten koste van de behartiging van het werknemersbelang, dat juist nu zo veel aandacht behoeft.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.