Commentaar: De kloof

Het gaat goed met Nederland. Er lijkt geen dag voorbij te gaan zonder positief nieuws over ons en ons land. Alleen al de afgelopen week volgden de opgewekte berichten elkaar in hoog tempo op.

De Nederlandse economie draait volgens de Nederlandsche Bank als een tierelier. Dit jaar groeide de economie met 3,3 procent, de sterkste groei in tien jaar. En het houdt niet op. Volgend jaar voorspelt het Centraal Planbureau een zelfde stijging. Sterker, de hoogconjunctuur houdt de komende twee jaar nog aan.

Werkgelegenheid

Steeds meer mensen vinden werk. Zo meldde de gemeente Groningen een explosieve toename van de werkgelegenheid en op de valreep voor kerst werd bekend (zie ook deze krant) dat een nieuwe fabriek in de Eemshaven 275 nieuwe banen oplevert.

Tegelijk daalt het aantal WW-uitkeringen in Groningen en Drenthe. Dankzij de groeiende economie verliezen minder mensen hun baan en vinden zij vaker werk. Het aantal WW-uitkeringen daalde dit jaar met 5500.

Verbetering

Eerder verspreidde het Sociaal Cultureel Planbureau met het rapport De sociale staat van Nederland 2017 nog meer goed nieuws. Ons leven is de afgelopen 25 jaar op alle fronten verbeterd. Nederlanders leven langer, hebben vaker werk, zijn beter opgeleid en hebben meer te besteden. De criminaliteit is gedaald, mensen sporten meer en gaan vaker op vakantie. Tot zover de rozengeur.

Armoede

Nederland mag dan een rijk land zijn, in dezelfde periode is het aantal mensen in armoede gestegen: van 5,7 procent naar 6,6 procent. Meer dan een miljoen mensen leven in armoede. De verschillen tussen lager- en hogeropgeleiden en tussen werkenden en niet-werkenden worden groter. Ook zijn er sociale tegenstellingen tussen regio’s of zelfs binnen een stad. Een grote groep mensen heeft te maken met een stapeling aan problemen en ziet geen of nauwelijks kans om de eigen situatie te verbeteren. Het woord ‘kloof’ valt weer regelmatig.

Tegenstelling

Door alle juichende verhalen dreigt het zicht op deze problemen te verdwijnen. Juist nu het zoveel beter gaat, mogen we de mensen in een achterstandspositie niet uit het oog verliezen. Het is tijd voor de overheid en de mensen die het goed hebben om alles op alles te zetten om deze mensen te helpen hun situatie te verbeteren. Samen te zorgen dat de tegenstellingen kleiner worden en minder mensen in armoede hoeven te leven.

Iets om tijdens de feestdagen eens over na te denken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.