Commentaar: Een groter wij

Na afloop van de kersttoespraak door Koning Willem-Alexander zoemde de camera uit op het in zichzelf gekeerde De Eikenhorst. Even leek het alsof de Rijksvoorlichtingsdienst ons met een beeld van de statige villa extra wilde wijzen op de neiging van mensen zich terug te trekken in een eigen kamer, ‘zonder besef van het huis dat we samen delen’.

Eerste Kerstdag bracht ons niet het meest sprankelende televisieoptreden van Zijne Majesteit – hij is zoals hij is. Dit keer kan het te maken hebben gehad met de sturende hand van premier Rutte in de Koninklijke onderrug. Het mag opvallend worden genoemd dat de Dikke ik-uitspraak die Rutte twee jaar geleden deed tijdens een VVD-congres maandag in Wassenaar opdook.

Verbondenheid

De parafrase ‘Niet zoeken naar een breder ik, maar naar een groter wij’ vormde de kern van een helder pleidooi voor inclusiviteit, verbondenheid en nieuwsgierigheid. Koning Willem Alexander slaagde er met zijn opvallend christelijke toespraak niet alleen in actuele thema's te benoemen. Hij wist die ook te verbinden en te presenteren als remedie tegen kloven die ontstaan door onverschilligheid en onwetendheid.

Overheid

In de constatering dat kerk, kantoor, café, sportclub en school steeds meer hun verbindende functie verliezen bleef een belangrijk instituut onbenoemd: de overheid. Sinds de jaren tachtig trekt die zich steeds verder terug, om ruimte te geven aan de vrije markt. Hoe legitiem of discutabel de redenen daarvoor ook mogen zijn geweest – en soms nog steeds zijn – mede daardoor is maatschappelijke schade veroorzaakt. Met oog op het vertrouwen in het gezag had het geen kwaad gekund als ook dit was opgemerkt.

Vrijwilligers

Indachtig het win-win-adagium is het verleidelijk een deel van de schade door vrijwilligers te laten repareren. Vrijwilligerswerk valt altijd toe te juichen. Niet alleen als het wordt verricht door gepensioneerden en scholieren met een maatschappelijke stage, maar door mensen uit alle lagen van de bevolking. Zodat de wereld voor iedereen groter wordt. Voor zowel wij als zij.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.