Commentaar: Falend toezicht

De al dagen rokende berg afvalhout op een industrieterrein in Stadskanaal en de soap rond de sanering van de failliete afvalverwerker North Refinery in Delfzijl maken opnieuw duidelijk hoe moeizaam milieutoezicht is op afvalverwerkende bedrijven.

In Stadskanaal lijkt een recyclingbedrijf de grenzen van de milieuvergunning opgezocht te hebben. Volgens de brandweer is de smeulende hoop rommel daar maar liefst dertig meter hoog. Iets dat in de aanvankelijke vergunning nimmer is voorzien.

In Delfzijl stokt de sanering van een olietank, omdat de afvalverwerker zegt dat de afvoer en verwerking van het chemische goedje inmiddels flink duurder is dan de 282.000 euro die de provincie Groningen wil betalen. De provincie wil het extra bedrag nu verhalen op de curator, maar die geeft niet thuis bij gebrek aan middelen.

Dwangsom

Eerder deze week legde de provincie een onderneming in Farmsum een dwangsom van 190.000 euro op omdat het bedrijf slordig is bij de opslag van een grote hoeveelheid giftige afvalslakken. Die troep ligt er inmiddels ruim drie jaar en dreigt de bodem te verontreinigen.

De vraag dringt zich op hoe effectief het milieutoezicht van de provincie en de Omgevingsdienst Groningen is. Enkele jaren geleden kwam daar kritiek op. Zo zou de provincie niet beschikken over genoeg kennis en te afwachtend zijn. Zo te zien was dat voor de autoriteiten geen aanleiding orde op zaken te stellen.

Afvalprobleem

De genoemde incidenten maken duidelijk dat het toezicht nog steeds niet waterdicht is en dat de provincie veel tijd nodig heeft om te reageren wanneer sprake is van een misstand.

Het is overigens een zaak die niet alleen het provinciebestuur en het bedrijfsleven aangaat. De samenleving produceert enorme hoeveelheden afval, maar lijkt niet wakker te liggen van de afvoer en verwerking daarvan. Pas als het misgaat, zoals in Stadskanaal en in Delfzijl, lijkt men zich te realiseren dat een gedegen oplossing voor het afvalprobleem niet altijd een vanzelfsprekendheid is.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.