Commentaar: Longkankerscan

Een CT-scan om bij zware rokers in een vroeg stadium longkanker op te sporen, voorkomt duizenden sterfgevallen. Dat is wetenschappelijk aangetoond en daarmee wordt de kans groter dat er in Nederland een zogenoemd bevolkingsonderzoek komt naar longkanker.

Voor rokers zou zo’n onderzoek een goede zaak zijn. Maar of de rest van de samenleving er op zit te wachten is de vraag.

De meeste gevallen van longkanker ontstaan door roken, dat is onomstotelijk bewezen. Met een uitnodiging voor een longscan zouden die rokers er in ieder geval nog eens op gewezen worden dat ze gevaarlijk bezig zijn. Als zo’n scan gekoppeld wordt aan informatie over stoppen met roken, zou dat mensen kunnen stimuleren te stoppen. De scan zelf kan ook nog eens kanker in zo’n vroeg stadium opsporen dat er nog iets tegen te doen is met een operatie. Het spaart dus levens en geld.

Dubbele boodschap

Een nadeel is alleen dat er een dubbele boodschap uit kan gaan van zo’n bevolkingsonderzoek. Het kan gezien worden als een excuus om toch te blijven roken. Het komt bovendien oneerlijk over voor niet-rokers. Er zijn immers ook mensen, weliswaar een minderheid, die zonder ooit gerookt te hebben toch longkanker krijgen. Mogen die dan niet zo’n CT-scan? Daar kan je wel tegenover stellen dat roken niet altijd een helemaal vrije keuze is maar een verslavingsziekte, maar het blijft toch onrechtvaardig voelen.

Algemene bezwaren

Daar komen nog de algemene bezwaren tegen bevolkingsonderzoeken bij. Er zijn al bevolkingsonderzoeken naar borstkanker en baarmoederhalskanker bij vrouwen. Er liggen ook plannen voor vergelijkbare onderzoeken naar prostaatkanker en verwijde aorta’s. Allemaal onderzoeken waarmee je in principe doden kunt voorkomen, maar die ook veel mensen onterecht ongerust maken en tot talloze operaties leiden bij mensen die eigenlijk gezond zijn en die ook lang niet altijd echt ziek zouden zijn geworden. Daar komen de forse kosten nog bij en het beslag dat het legt op het toch al beperkte aantal artsen en verpleegkundigen. In ieder geval redenen genoeg om er eerst nog eens goed over na te denken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.