Commentaar: Moorlag

PvdA-Tweede Kamerlid William Moorlag had zich vast een ander Kerstreces voorgesteld. Hij wordt achtervolgd door een erfenis uit zijn vorige baan, directeur van de Drentse sociale werkvoorziening Alescon. Meer precies: een uitzendbureau dat in 2011 door Alescon werd opgericht.

Het bureau was bedoeld om zo veel mogelijk mensen die moeilijk toegang hebben tot de arbeidsmarkt, aan het werk te krijgen en te houden. Een nobel streven. Zeker sinds door de rijksoverheid meer en meer bezuinigd wordt op de sociale werkvoorziening.

Vakbond FNV dacht er heel anders over. Een deel van de medewerkers van het uitzendbureau werd terug gehuurd door Alescon. Ze behielden werk, maar kregen minder loon. Een schijnconstructie, zo vindt de vakbond, en stapte naar de rechter. Deze gaf de bond gelijk. Alescon gaat weliswaar in hoger beroep, maar er is sindsdien geen houden meer aan.

Aftreden

Het partijbestuur van de PvdA gaf Moorlag gisteravond in overweging op te stappen. De Jonge Socialisten eisten direct al zijn aftreden. Ze startten een actie om een ledenraad bijeen te roepen in een poging zijn vertrek af te dwingen. Ook partijprominenten lieten van onder de kerstboom van zich horen. Ook zij vinden Moorlags positie onhoudbaar. Meest opvallende is John Kerstens, oud-vakbondsman. Via sociale media neemt hij Moorlag de maat. Saillant detail: Kerstens is de eerste in rij om Moorlag als Kamerlid op te volgen.

Verdediging

Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig. Het hoofd van Moorlag moet al rollen nog voor met hem is gesproken. Hij wil zich graag verdedigen, maar doet dat niet vanwege de interne afspraken over communicatie. Het gesprek met het partijbestuur moet nog plaats vinden en de ledenraad moet zelfs nog gepland. Eigenlijk heeft dat geen zin meer. In feite is zijn lot al beslecht. Hij kan nooit meer overtuigend als Kamerlid voor de PvdA opereren. De kwestie zal hem blijven achtervolgen. Het feit dat Lodewijk Asscher, fractievoorzitter in de Tweede Kamer, heeft laten weten dat Moorlag mag blijven, doet daar niets aan af.

Chantage

Ook de rol van de vakbond roept vragen op. Sinds gisteren weten we dat de FNV vlak voor de Tweede Kamer-verkiezingen in maart van dit jaar de PvdA en Moorlag heeft geprobeerd te chanteren met de ‘schijnconstructie’. De vraag rijst of het nog wel alleen gaat over een dispuut over een betwiste constructie? Chantage is niet chic en waarom speelt de FNV de zaak pas in 2016 hoog op? De constructie bestaat immers al sinds 2011 Het is moeilijk om weg te blijven bij de gedachte dat hier ook op de persoon wordt gespeeld.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.