Commentaar: Ophef over PowNed en Captain Henk

Tot in de Tweede Kamer is ophef ontstaan over de internet-serie Captain Henk. Voor negen video-reportages volgde de omroep PowNed No Surrender-baas Henk Kuipers een half jaar.

De omroep belooft ‘van binnenuit’ een beeld van de meest criminele motorclub van ons land. Uitgerekend deze week werd Kuipers opgepakt op verdenking van het afpersen van ondernemers. De zaak is zo ernstig dat hij op gezag van de rechter-commissaris nog twee weken langer vast blijft zitten.

Romantiseren

In eerste instantie spitste de discussie zich toe op de vraag in hoeverre een organisatie, die structureel in verband wordt gebracht met geweld en misdaad, op deze manier door de publieke omroep in beeld moet worden gebracht. Kamerleden van CDA en PvdA verwijten PowNed de motorclub te romantiseren.

Uit onderzoek van de universiteit van Leiden en politie blijkt dat meer dan 85 procent van de leden van zogenoemde outlaw motorclubs, zoals Hells Angels, No Surrender en Satudarah, een strafblad heeft. Leden zijn veroordeeld voor geweldsmisdrijven, mensenhandel, afpersen, wapenbezit en drugshandel.

Vrijheid

Het behoort tot de journalistieke vrijheid van PowNed om de reportageserie te maken. De Tweede Kamer hoort zich niet te bemoeien met de inhoud van programma’s. Het wordt echter anders als mensen, die onder verdenking staan van misdrijven, betaald worden om mee te werken. PowNed betaalde naar verluidt 1000 euro per aflevering aan de voorman van No Surrender.

Het is heel gebruikelijk om deskundigen een vergoeding te betalen voor hun inhoudelijke bijdrage aan radio- en televisieprogramma’s. Zij maken tijd vrij en leveren een wezenlijke bijdrage aan het slagen van een programma. Daar is niets mis mee.

Goede gewoonte

De deelname van Henk Kuipers aan de serie is van een heel andere orde. De reportages worden gepresenteerd als een registratie van het leven van de leider van de meest criminele motorclub van Nederland. Het is een goede gewoonte dat journalisten mensen niet betalen voor hun verhaal. Om geld te verdienen zouden zij immers in de verleiding kunnen komen de werkelijkheid anders voor te stellen.

De vergoeding aan Kuipers is om een andere reden nog veel ernstiger. No Surrender wordt regelmatig in verband gebracht met het bedreigen van journalisten. Verslaggevers hebben bescherming nodig en moeten zelfs onderduiken. Dergelijke misstanden mogen niet worden beloond. Zeker niet met geld van de publieke omroep.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.