Commentaar: Referendum ten grave

De Tweede Kamer draagt donderdag het raadgevend referendum ten grave. Tenminste wanneer alle 76 coalitie-Kamerleden present zijn bij de stemming over de Wet raadgevend referendum. Het kabinet kan niet zonder meer rekenen op steun van gedoogpartij SGP. Die club, geen groot pleitbezorger van referenda, heeft moeite met de handelswijze van de coalitie. Ook in de Eerste Kamer kan de stemming nog voor verrassingen zorgen.

Veel partijen vrezen echter dat het referendum over de Sleepwet op 21 maart voorlopig het laatste is. De pijlen richten zich nu vooral op D66. Minister Ollongren van D66 – een partij die dertig jaar lang vurig pleitbezorger was van referenda en allerlei vormen van directe democratie – zegt dat ze gewoon het regeerakkoord uitvoert. En daarin wordt een streep door de volksraadpleging gehaald. Ook heeft de coalitie geen enkele behoefte aan een referendum over deze kwestie, zoals sommige partijen opperen.

Registreer gratis en lees dit artikel

Heeft u al een account? Inloggen

Door op verzenden te klikken ga ik akkoord met de algemene voorwaarden en privacy statement

Na registreren leest u direct verder

Gefelicteerd! U bent nu geregistreerd

U kunt met deze registratie elke maand 6 plus artikelen lezen.
We wensen u veel leesplezier.

Limiet bereikt

U heeft de limiet van 6 plusartikelen voor deze maand bereikt. Op de eerste dag van de volgende maand vullen we het tegoed weer aan. Of neem een abonnement voor onbeperkte toegang.

Abonneren

Bent u al abonnee?

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.