Commentaar: Romantisering Motorclubs

Motorclubleider Henk Kuipers uit Emmen is gearresteerd door de politie wegens zware mishandeling en afpersing.

Vele media, ook Dagblad van het Noorden, hebben Kuipers uitgebreid aan het woord gelaten. Hij trad de afgelopen jaren op in bijna iedere talkshow op tv en omroep Powned maakt – met belastinggeld – een serie over de man.

Tweede Kamerleden van CDA en PvdA wijzen er in De Telegraaf terecht op dat al die aandacht Kuipers en zijn mede-motorclubleden in een te positief daglicht zet. ,,Romantisering van No Surrender’’, zegt Attje Kuiken (PvdA). ,,Media laten zich voor het karretje spannen’’, vindt Madeleine van Toorenburg (CDA). ,,Dit is nou precies waar ondermijning over gaat: je invreten in de gewone samenleving en de publieke opinie.’’

Populair

De Kamerleden slaan de spijker op zijn kop. Maar media doen natuurlijk aan berichtgeving over zaken die het publiek bezighouden. Dat motorclubs tot de verbeelding spreken is duidelijk. Al sinds de film Easy Rider hangt rond het motorrijden een sfeer van vrijheid en losbandigheid, maar ook van geweld en criminaliteit. Een serie als Sons of Anarchy is niet voor niets zo populair.

Behalve dat het verschijnsel motorbende fascinerend is, is het ook wel degelijk een maatschappelijk relevant onderwerp. Politie en justitie steken veel energie in de opsporing van strafbare feiten door motorclubs. Politici maken zich zorgen over de invloed van crimineel geld op de legale bovenwereld en vormen van corruptie en ‘vals spel’ die hiermee samenhangen.

Geloofwaardig

De feiten die Kuipers ten laste zijn gelegd moeten nog bewezen worden. Maar dat we hem niet alleen op zijn blauwe ogen hoeven te geloven is duidelijk. Dat Kuipers journalisten bedreigt die zaken schrijven die hem niet zinnen, zegt al veel. Ook Dagblad van het Noorden is door de motorclub wel eens in de ban gedaan, net als andere media. Het maakt weer duidelijk dat goede journalistiek meer is dan eenvoudig hoor en wederhoor toepassen. Soms is het verhaal van de ene partij, in dit geval justitie, veel geloofwaardiger dan de andere partij. Dat mag ook gezegd worden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.