Commentaar: Scholenstaking

De steun onder de bevolking voor de aangekondigde staking van basisschooldocenten is in opmerkelijk hoog tempo gedaald.

Voor de zomervakantie was nog een ruime meerderheid voor zo’n actie, bleek uit peilingen. Bij de tweede actiedag in oktober was de steun al wat minder. Nu staat nog maar nauwelijks de helft van de Nederlanders achter zo’n staking. En ook onder de leraren zelf is de steun minder massief. De stakers hebben ‘momentum’ verloren, wordt dan gezegd.

Omstandigheden

De omstandigheden zijn natuurlijk ook wel veranderd. Bij de eerste acties was er nog een demissionair kabinet en liet de helft van dat kabinet, het PvdA-deel, duidelijk weten dat er wel wat te halen was voor de docenten. Bij de stakingsdag begin oktober was er ook nog steeds geen kabinet. Maar nu is dat er wel en reageert dat kabinet ook een stuk minder toeschietelijk. De helft van het gevraagde geld is al toegezegd, veel kans op meer lijkt er niet te zijn.

De berichten in de media helpen ook niet erg mee voor het sentiment. Zoals het bericht dat de onderwijsinspectie naar buiten bracht over basisscholen die geld oppotten. De extra miljoenen hoeven dus blijkbaar niet per se naar meer salaris of maatregelen tegen werkdruk te gaan, is de indruk die daarvan blijft hangen.

Genoeg

Maar het kan ook gewoon zijn dat veel mensen het een beetje zat zijn. Een ludieke actie in zomertijd, prima. Een echte stakingsdag tussen zomer- en herfstvakantie, oké. Maar alwéér een dag dat de kinderen niet naar school kunnen en dat net in een periode dat vrijwel niemand meer vrije dagen over heeft? Stakingen zijn toch al niet erg populair in Nederland in vergelijking met landen als Frankrijk. Dan vinden veel ouders het nu blijkbaar wel een beetje genoeg geweest.

Dat de onderwijzers en hun bonden toch gaan staken is op zich begrijpelijk. De helft van het geld dat ze eisten is maar toegezegd en een oplossing van het probleem van de hoge werkdruk is ook nog niet direct in zicht. Maar of ze er dit keer veel mee gaan bereiken is de vraag.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.