Commentaar: Slokop

De voorgenomen fusie tussen het grote Groningen en de veel kleinere gemeenten Ten Boer en Haren blijft de gemoederen bezighouden.

Vooral in Haren, waar een groep inwoners zich fel tegen het mogelijke samengaan met Groningen verzet. De Stichting Burgercomité Haren heeft in een laatste poging de Grote Markt op afstand te houden een brief gestuurd aan de Tweede Kamer. Daarin stelt de groep dat het Drentse Tynaarlo een veel betere partner is voor Haren, maar dat die optie actief is tegengewerkt door de provincie Groningen. Die zou niet willen morrelen aan de provinciegrens.

Karakter

Als argumenten noemen de Harenaars onder meer het karakter van beide plattelandsgemeenten, die ingeklemd tussen steden liggen en zo hun eigen problemen hebben. Bovendien zouden ze samengevoegd mooi tegenwicht kunnen bieden aan de slokoppen Groningen en Assen, die immers steevast uit zijn op nieuwe gronden voor nog meer industrie en woningbouw.

Tegen het appel pleit wel dat in de tien jaar dat is gesproken over samenwerking tussen Haren en Tynaarlo, die nooit echt van de grond kwam. Kennelijk was toen de aandrang om er een succes van te maken niet zo groot als nu, nu de zelfstandigheid van Haren op het spel staat.

Banden

Er is meer. Een groot deel van de inwoners van Haren werkt in Groningen, gaat daar naar school, volgt er opleidingen en bezoekt er de horeca en de schouwburg. De banden zijn hecht en dat is niet zo raar, aangezien de hoofdstad van het Noorden op een steenworp afstand ligt.

Als argument voor de fusie wordt door de provincie vaak genoemd dat Groningen in de toekomst robuuste gemeenten nodig heeft, met een sterk bestuur en een capabel ambtenarenapparaat. Alleen zo kunnen die gemeenten komende uitdagingen met vertrouwen tegemoet zien, menen GS van Groningen.

Echter, de ontwikkelingen in Oost-Groningen, waar ook een aantal versnipperde, kleine gemeenten in stand blijft, doen afbreuk aan dat betoog. De Kamer moet, kortom, aan de bak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.