Commentaar: Sport en politiek

Na dagen vol speculaties kwam het hoge woord er gisteravond uit. Het Olympisch Comité van Rusland is volgend jaar niet welkom tijdens de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea. Russische sporters zonder dopingverleden zijn dat wel. Zij mogen in februari in Pyeongchang meedoen onder de olympische vlag, luisterend naar de olympische hymne.

Met dit besluit straft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de Russische autoriteiten voor wat wordt genoemd ‘systematische manipulatie’ van de dopingreglementen. Vooral tijdens de winterspelen in Sotsji in 2014 werd op grote schaal gefraudeerd. Dat gebeurde met de zegen van het Kremlin. Want: met medeweten van het Russisch ministerie van Sport.

Dat sport en politiek nauw verweven zijn, daar zal niemand nog van opkijken. Ook in een land als Nederland wordt al jaren een door de regering gesteund beleid gevoerd om tot internationaal aansprekende sportprestaties te komen. Dat is niet alleen ter meerdere glorie van sporters, dat is ook om te laten zien waar zo’n regering toe in staat is.

Dopingprogramma

De manier waarop de Russische overheid dit doel de afgelopen jaren heeft nagestreefd, is echter van een heel ander orde. Het dopingprogramma van de Russen lijkt deel uit te maken van een politiek die er op is gericht Rusland de plek op het wereldtoneel terug te geven die ooit werd ingenomen door de Sovjet-Unie: fier vooraan tussen de grootmachten.

Poetin

De straf van het IOC zal vooral gevoeld worden door de man die het al sinds 2000 voor het zeggen heeft in Rusland: de man die Sotsji mogelijk maakte, De Krim annexeerde, de oorlog in Syrië een andere wending gaf en de Amerikaanse verkiezingen naar zijn hand probeerde te zetten. De man die als president herkozen hoopt te worden in het jaar dat – o toeval – in zijn land de Wereldkampioenschappen voetbal worden gehouden.

Eens te meer blijkt dat in het Rusland van Vladimir Poetin het individueel belang volstrekt ondergeschikt is aan het politiek belang van diezelfde Vladimir Poetin.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.