Commentaar: Tjerk Vermaning

Zaterdag opende in het Streekmuseum van Bergum een tentoonstelling met archeologische vondsten gedaan op akkers in Drenthe.

Het is de eerste expositie in een serie van drie die wil vertellen over het onderzoek naar de aanwezigheid van Neanderthalers in deze contreien. Allerminst onbeduidende materie. We hebben het hier over onze vroegste geschiedenis.

Prijs

Eén van de aspecten van de tentoonstelling in het Friese dorp is dat wordt verwezen naar het werk van Tjerk Vermaning (1929 – 1987). Tot grote verbazing van wetenschappers verlengde deze amateur-archeoloog met zijn vondsten de geschiedenis van de menselijke bewoning van Nederland met vele eeuwen. In 1966 kreeg hij er de Culturele Prijs van Drenthe voor. Tien jaar later werd hij beticht van oplichting.

Het is de vierde keer in korte tijd dat de naam van Vermaning weer opduikt. In september verscheen een roman over zijn opkomst en ondergang als amateur-archeoloog. Daarna volgden aankondigingen van een tentoonstelling in het Drents Museum over de door hem veroorzaakte reuring en een theaterspektakel over zijn dromen door theatergezelschap PeerGrouP.

Eerherstel

In 2018 is het veertig jaar geleden dat een rechtbank Vermaning in hoger beroep vrijsprak van het vervalsen van een deel van zijn vondsten. Sindsdien streeft een kleine groep adepten naar eerherstel. Een aantal van hen is betrokken bij de tentoonstelling in Bergum. Reden om aan te nemen dat de discussie over Vermanings verdiensten nog niet ten einde is.

Dat laatste mag merkwaardig heten. Met de wetenschappelijke inzichten en mogelijkheden van nu moet het in de archeologie toch mogelijk zijn het kaf van het koren te scheiden.

Hier ligt een opdracht voor het Drents Museum. Dat er niet alleen is om publieksvriendelijke tentoonstellingen te maken, zoals over de ophef die Vermaning heeft veroorzaakt. Maar ook de taak heeft een op wetenschappelijke feiten gebaseerd verhaal te vertellen over hoe het nu werkelijk zit met het Drentse begin van de nationale geschiedenis.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.