Commentaar: Vrijgevig voor de NAM

De belastingbetaler draait gedeeltelijk op voor de vertrekregeling van overtollig personeel van de NAM. Ook al verdiende het bedrijf afgelopen jaar nog een half miljard, het houdt na een reorganisatie desondanks de hand op bij de overheid. Op basis van geheime afspraken deelt staatsdeelneming Energie Beheer Nederland niet alleen in de opbrengst van gasbel in Groningen, maar moet het kennelijk ook bijpassen als er kosten zijn.

En die heeft de NAM gemaakt door het ontslag van honderden medewerkers. Het personeel is volgens het bedrijf overbodig door het steeds verder dichtdraaien van de gaskraan in Groningen en de gekelderde gasprijs, maar ook door het oplopen van de kosten voor het schadeherstel in de gasprovincie.

Schuren en schaven

Tijdens een presentatie eind vorige week sloot NAM-directeur Schotman niet uit dat zijn bedrijf doorgaat met schuren en schaven en nog kleiner wordt. Over het feit dat de rekening daarvoor gedeeltelijk op het bordje van de belastingbetaler belandt, hield hij wijselijk zijn mond.

De NAM is er in het verleden in geslaagd voor het bedrijf gunstige afspraken te maken voor de winning van de gasschat in Groningen. Onbekend is waarom de overheid destijds zo vrijgevig was. Duidelijk is wel dat het terugdraaien van de afspraken bepaald geen sinecure is.

IJzersterke positie

Dat komt niet alleen doordat het bewuste contract maar een klein onderdeel is van het omvangrijke en complexe gasdossier. Probleem voor de staat is vooral ook dat de onderhandelingspartijen NAM/Shell en ExxonMobil een ijzersterke positie hebben. Ze zijn namelijk eigenaar van de naar schatting nog ruim 500 miljard kuub aardgas in het Groningenveld.

De woede van politici en bestuurders over de gang van zaken is begrijpelijk, maar de vraag is of die genoeg is om de NAM op andere gedachten te brengen en het geld uit te geven aan bijvoorbeeld de schadeafhandeling in Groningen. Het gasbedrijf kijkt bij de bepaling van de koers vooral naar de aandeelhouders. Daaraan wordt de leefbaarheid van Groningen al jaren grif opgeofferd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.