Commentaar: Wantrouwen over orgaandonatie

Het debat over orgaandonatie wordt groter gemaakt dan het eigenlijk zou moeten zijn. De kans dat iemand na overlijden in aanmerking komt om orgaandonor te worden is bijzonder klein. Van de 150.000 Nederlanders die jaarlijks komen te overlijden, zijn er minder dan driehonderd geschikt om organen te doneren. Er zijn op het eerste gezicht wel belangrijkere zaken om zo uitvoerig in de Eerste Kamer over te debatteren.

Het debat is vooral interessant omdat het een botsing is van maatschappijvisies. Groeperingen met principieel-religieuze visies staan tegenover groepen met een meer pragmatische instelling. Maar er komt met name ook een verschil naar voren in de mate waarin mensen vertrouwen hebben in de overheid en de medische sector. Twee groepen die in deze tijd van Facebook en sociale media-bubbels in verschillende werelden lijken te leven, komen steeds verder uit elkaar te staan.

Hersendood

Aan de ene kant heb je tegenstanders van de voorgestelde wetswijziging die stellen dat hun lichaam na hun dood geen ‘staatseigendom’ mag zijn. En er wordt in deze kringen gewezen op het ‘gevaar’ dat patiënten die eigenlijk nog niet helemaal overleden zijn, toch al hersendood worden verklaard zodat de organen ‘geoogst’ kunnen worden. Er gaan onder dergelijke critici verhalen rond over patiënten die al hersendood waren verklaard maar uiteindelijk toch tekenen van leven vertoonden.

Indianenverhalen en complottheorieën

In de andere ‘bubbel’ zitten mensen die juist wel vertrouwen hebben in de goede bedoelingen van de overheid en medische sector. Zij doen de berichten over patiënten die te vroeg zijn dood verklaard af als indianenverhalen en complottheorieën.

Daarmee nemen de voorstanders van de wetswijziging de tegenstanders eigenlijk niet erg serieus. Ze zouden best wat meer werk mogen maken van het ontkrachten van de ‘complottheorieën’. Want na de stemming in de Eerste Kamer deze week is het laatste woord in de donordiscussie vast nog niet gezegd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.