Commentaar: We the North

De Raad voor Cultuur publiceerde maandag een advies aan minister Ingrid van Engelshoven over de koers voor de komende jaren. Volgens de raad doet het kabinet er verstandig aan meer te investeren in een stedelijk regio zoals die onder het mom ‘We the North’ wordt gevormd door Assen, Emmen, Groningen en Leeuwarden.

Nu, aldus de raad, is het cultuurbeleid ‘sterk nationaal georiënteerd en vooral gericht op individuele instellingen en niet op de samenhang van de culturele voorzieningen’.

In het advies wordt gesteld dat stedelijke regio’s in staat zijn werkelijke problemen op te lossen. Want: als makers, instellingen en overheden regionaal samenwerken kunnen ze rekening houden met de samenstelling en behoeften van de bevolking, met de identiteit en verhalen uit de regio, en met het lokale klimaat.

Perspectief

Het is verleidelijk de schouders op te halen bij dergelijke formuleringen. In dit geval is echter sprake van een spannende ontwikkeling met perspectief.

Al jaren wordt in de wereld van de kunst en cultuur – zeker in het Noorden – geklaagd over een oneerlijke verdeling van kunstgelden. Het meeste komt in de Randstad terecht. Voor de regio resten toegeworpen kruimels. Het is het bekende verhaal van het biggetje aan de achterste speen.

Bres

Pogingen om de verdeling rechtvaardiger te maken, liepen tot dusver steeds op niets uit. Kwam er hier wat bij, dan kwam er daar ook wat bij. Ging er daar wat af, dan gebeurde dat net zo makkelijk hier. En zo bleef de bres tussen de vesting Holland en de provincie zoals die altijd al was.

Het advies van de cultuurraad zou een breuk met dat verleden kunnen betekenen. Als minister Van Engelshoven ermee instemt, doet zich eindelijk een situatie voor waarin Noord-Nederland dicht bij huis effectief culturele zaken kan regelen die tot dusver niet of op afstand werden bepaald. Naar eigen inzicht. Ingefluisterd door de eigen omgeving. Met een vooralsnog onbekende hoeveelheid rijksgeld – dat dan weer wel. Maar het principe deugt, en daar begint het mee.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.