Commentaar: En na de vakantie...

De scholen zijn gisteren op slot gegaan. Veel stoelen in kantoren blijven maandag leeg en productieprocessen staan op zomerstand. De vakantie is begonnen. Heerlijk! Even de kop leegmaken. Nieuwe energie tanken. Want er is straks weer genoeg te doen. De economie draait als een tierelier dus alle handen zijn nodig.

En dat is te merken. Zo is het nog maar de vraag of alle klassen na de vakantie weer vol kunnen stromen. De basisscholen vrezen het nieuwe schooljaar te moeten beginnen met een tekort van 1300 leerkrachten. Meer dan de helft van de schoolbesturen heeft nog vacatures, terwijl deze anders voor de vakantie altijd wel waren vervuld. Dat is nu afwachten.

Het basisonderwijs is daarin niet uniek, eerder exemplarisch. In het UMCG zijn operatiekamers gesloten omdat er niet genoeg personeel is, nadat eerder in Emmen de kinderafdeling al dicht ging bij gebrek aan kinderartsen. De hele zorg schreeuwt om nieuwe collega’s.

In de bouw lopen klussen achter doordat er niet genoeg geschoolde bouwvakkers zijn. Tankstations moeten nee verkopen omdat er geen chauffeurs zijn om de tankwagens geladen met diesel en benzine te besturen. In de ICT wordt gevochten om gekwalificeerde mensen; vaak al terwijl ze nog in de studiebanken zitten.

In de horeca is het niet anders: 1200 banen liggen er in Groningen en de kop van Drenthe voor het oprapen, is becijferd. Dan blijven straks de terrassen dicht bij mooi weer. Niet het grootste maatschappelijke probleem, maar toch.

Twaalfhonderd banen in de noordelijke horeca! Om al die plekken gevuld te krijgen, hebben De Drie Gezusters, de gemeente Groningen en het UWV een traineeship opgezet. De belangen zijn duidelijk: omzet en serviceniveau veilig stellen (De Drie Gezusters), de stad bruisend houden (de gemeente Groningen) en de kaartenbak leeg werken (het UWV).

Het is afwachten of de werkzoekenden happen naar een scholing van twaalf weken tot ‘vakmens’ en een contract voor 6 maanden met vaste uren dat voor daarna wordt aangeboden. Want voor alle beroepsgroepen die hierboven aan bod komen, geldt dat het zwaar en vaak onderbetaald werk is. Als je dan kunt kiezen voor een beter betaald, minder zwaar beroep, waar de vraag naar personeel nu ook groot is, is de keuze vaak snel gemaakt.

Dat blijft wennen voor menig werkgever (inclusief de overheden), die zich nog waant in de positie dat hij voor een dubbeltje op de eerste rang kan blijven zitten en de boel wel aan de praat blijft. Nou, vergeet het maar.

Een fijne vakantie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.