Commentaar: Informatieplicht

Met nog zeven dagen te gaan tot de verkiezingen, is het soms om moedeloos van te worden: de permanente suggestie dat het 20 maart niet om het bestuur van provincies en waterschappen gaat, maar om de macht in de Eerste en en dus Tweede Kamer.

Vooral in talkshows op de nationale televisie wordt die indruk veelvuldig gewekt en vervolgens versterkt.

Ondertussen is iedereen ervan bewust dat dit alles vooral technisch en hypothetisch is. Het komt zelden voor dat in de Eerste Kamer iets gebeurt met verstrekkende politieke gevolgen. De ervaring leert dat premier Rutte en zijn ministers, zolang de kwaliteit van hun wetten niet rammelt, ook regeren zonder meerderheid in de Eerste Kamer.

Natuurlijk, 20 maart biedt een gelegenheid een signaal af te geven aan ‘Den Haag’. Wie het vanwege aardbevingsschade, woningnood of klimaatmaatregelen en bijkomende kosten oneens is met de koers van Rutte III moet zich vooral uitspreken. Maar dan wel op het juiste moment over het juiste beleid.

Het valt niet mee te achterhalen wat dat laatste behelst. Provincies en waterschappen doen veel, maar publiekelijk duidelijk maken wát precies schiet er wel eens bij in. Dat ontslaat de burger niet van de plicht zelf in de benen te komen en actief informatie te verzamelen over wat er door bestuurders is bereikt, nagelaten of verknoeid.

De mogelijkheden daartoe zijn er te over. Deze krant, om maar eens iets te noemen, bericht dagelijks over wat er in de provincie gaande is, met of zonder windmolens. Voor wie dat niet genoeg is en zijn of haar stem graag op het laatste moment bijgestuurd ziet, zijn er partijbijeenkomsten en kieswijzers.

Het uitbrengen van een stem tijdens verkiezingen is een recht, dat kan niet vaak genoeg worden gezegd. Volgende week is het zelfs meer dan dat: een mogelijkheid om betrokkenheid te tonen bij wat in de directe omgeving gebeurt en nog moet gebeuren. Duizend maal reëler dan het televisiedecor van een talkshow in Amsterdam of Hilversum.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.