Commentaar: Over de grens

Anonieme actievoerders dumpten dinsdag asbest in het gebied tussen Meeden en Muntendam waar de voorbereidingen worden getroffen voor de bouw van een stikstoffabriek.

In het gebied zijn ook windmolens gepland. De actievoerders lieten borden achter met teksten als ‘Wie wind zaait zal asbest oogsten’.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Midden-Groningen gaat het om substantiële hoeveelheden zonder dat hij precies kan aangeven hoeveel. Het doet ook niet echt ter zake. Feit is dat doelbewust asbestresten zijn verspreid op het terrein.

In het verleden zijn in Groningen en Drenthe betonblokken met ijzeren staven in akkerlanden gedumpt in een poging de landbouwmachines van de boeren, die betrokken zijn bij windmolens, te vernielen. Ook werden posters van politici met nazi-symbolen verspreid.

In een verklaring over hun laatste actie waarschuwen de actievoerders nu zelfs voor vergelijkbare protestacties op vitale punten in de rest van het land, met name de Randstad.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) noemde onlangs het protest tegen windmolens ‘extremistisch’ en sprak van ‘windmolenterrorisme’. Hij werd daarop gehoond door verschillende tegenstanders van de molens. Deze laatste actie toont echter het gelijk van de NCTV.

Iedereen heeft het recht van demonstratie en mag protesteren, maar hier worden de gezondheid en de veiligheid van anderen bewust in gevaar gebracht en daarmee is andermaal een grens overschreden. De daders verdienen straf.

Het windmolenprotest raakt nu ook de aardgasproblematiek. Door de actie wordt de aanleg van de stikstoffabriek vertraagd en dat is medebepalend voor het moment waarop de gaswinning in Groningen verder verminderd wordt. Een nog veel groter deel van de bevolking heeft daar belang bij.

De overheid moet bij zichzelf te rade gaan en zich afvragen waarom het zo uit de hand kan lopen. Uit een gezamenlijk rapport van vijf regionale rekenkamers valt op te maken dat Groningen bij de aanleg van windmolens het braafste jongetje van de klas is en ook Drenthe doet goed mee. Eerder concludeerde juriste en politicologe Sanne Akerboom in haar promotieonderzoek al dat de overheid weliswaar de wet heeft gevolgd, maar niet echt naar bezwaren van omwonenden heeft geluisterd en niet is ingegaan op alternatieve voorstellen. Door deze houding is een grote verwijdering ontstaan en is storm geoogst.

De overheid moet de dialoog met de omwonenden weer op gang brengen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.