Commentaar: Top of flop

Was er aanvankelijk optimisme, naarmate de dag van gisteren vorderde begon er toch iets van teleurstelling door te klinken in de reacties op het resultaat van de top tussen Kim Jong-un en Donald Trump in Singapore.

Het optimisme gold de handdruk tussen de twee mannen. Nooit eerder vond een ontmoeting plaats tussen leiders van Noord-Korea en de Verenigde Staten, landen die sinds 1953 met elkaar in gewapende vrede leven.

De teleurstelling betrof de gesloten overeenkomst: voor zover bekend vier punten. De voornaamste komt neer op de intentie dat Trump bereid is tot een niet-aanvalsverdrag als Kim werk maakt van het voornemen zijn nucleaire macht in te leveren.

Intenties en voornemens, dat mag mager genoemd worden, helemaal als we terugdenken aan de spanningen van de afgelopen twee jaar. Het zinspelen op het indrukken van ‘de rode knop’. Kim die bij wijze van proef raketten richting de VS afvuurde, tot net voorbij Japan. Trump die dreigde Noord-Korea ‘volledig te vernietigen’.

Niemand zal ontkennen dat gedisciplineerd overleg zoals nu in Singapore te prefereren is boven het uitwisselen van beledigingen en dreigementen. Maar wat is de waarde als het wordt gevoerd door leiders die gewend zijn hun onvoorspelbare wil aan anderen op te leggen?

Waarvan de een 25 miljoen mensen gevangen houdt, onder wie tienduizenden in strafkampen, omdat de familiedynastie in stand moet blijven. En de ander, als het hem uitkomt, gezamenlijk met trouwe bondgenoten opgestelde verklaringen een paar uur later met een twitter-bericht weer herroept.

Volgens Kim en Trump is de top van gisteren zowel een historische gebeurtenis als een succes. Afgaand op de inhoud van hun akkoord, maar vooral gelet op het dictatoriale gedrag dat de twee gedurende hun bewind tentoon spreiden, wekt dat net zo weinig vertrouwen als voorheen. Overleg kan nooit kwaad, maar soms is de wereld domweg beter af met andere leiders.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.