Commentaar: Bad Nieuweschans

Niet iedereen stond te springen toen Nieuweschans in 2009 in Bad Nieuweschans werd omgedoopt. Natuurlijk was de naamsverandering ingegeven om meer Duitsers te trekken naar het dorp, en meer specifiek naar Fontana Resort Bad Nieuweschans.

Staat er Bad voor een plaatsnaam dan weet iedere Duitser: daar is een kuuroord. En daar zijn veel Duitsers dol op.

Maar een plaatsnaam wijzigen op economische gronden, daar kun je wat van vinden. Bijvoorbeeld dat de toen armste gemeente van Nederland 500.000 euro uit moest geven aan nieuwe ANWB-borden langs de weg.

Eén ding is zeker: het heeft het meest noordelijke grensdorp én het kuuroord geen windeieren gelegd. Afgelopen jaar kwamen meer dan 200.000 bezoekers naar Fontana Resort Bad Nieuweschans; één op de drie vanuit Duitsland. De omzet kwam boven de 10 miljoen euro uit.

Dat succes trekt de aandacht van ondernemend Nederland, blijkt uit de overname door QWR, nieuws dat gisteren bekend is geworden. De nieuwe eigenaar heeft nog vier wellnessresorts in handen, verspreid over Nederland. QWR is een ondernemend familiebedrijf in wiens handen alles in goud lijkt te veranderen.

Ook voor Bad Nieuweschans zijn grootse plannen aangekondigd: een grootscheepse verbouwing, een hotel met 85 kamers, nieuwe baden. Zo wordt er toegewerkt naar bijna een verdubbeling van het aantal personeelsleden: van 170 naar 300 over vijf jaar. Het kan niet op.

Natuurlijk is het onmogelijk om vast te stellen welk aandeel de toevoeging van Bad aan Nieuweschans, een voorstel dat al vijftien jaar op tafel lag, heeft bijgedragen aan het succes van het kuuroord als banen- en toeristentrekker. Maar Bad Nieuweschans stond meteen en nog steeds op de (Duitse) kaart. Daar kan het gemeentebestuur van de voormalige, want opnieuw heringedeelde gemeente Reiderland met instemming op terugkijken.

De naam Fontana mag na de overname verdwijnen, die van Bad Nieuweschans staat nog als een huis.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.