Lezersbrief: Laten we bijlenen voor Groningen

Zelf woonachtig in het Noorden heb ik een zwak voor Groningen – mijn grootvader is er geboren en mijn beide zoons hebben er gestudeerd – en daarom kan ik mij zo inleven in al die Groningers die het gehad hebben met het oplossen van de problemen die een direct gevolg zijn van de aardgaswinning.

De gasopbrengsten hebben sinds het begin van 1960 meer dan 300 miljard bijgedragen aan de Nederlandse economie. Dank zij deze inkomsten kon Nederland zich een belangrijke positie verwerven in de rij van economisch welvarende landen in de wereld. Wij liepen letterlijk naast onze schoenen van verwaandheid en de noorderlingen draaiden op voor de lasten en profiteerden amper van de lusten; slechts 1 procent van de 40 procent van Nederlandse aardgasbaten die in het Fonds Economische Structuurversterking werd gestopt, kwam ten goede aan het Noorden. We kunnen ons met recht afvragen: “Wat was Nederland geweest zonder aardgas uit Groningen“?

Overheidstekort

Misschien kan het volgende voorstel enig soelaas bieden voor de noorderlingen, voor zover dit nog mogelijk is: Ons overheidstekort bedraagt thans 53% van het BBP. Van Brussel mag dit 60% zijn. Als we het overheidstekort met bijvoorbeeld een half procent verhogen, praten we wel over een bedrag van ongeveer 3,5, miljard. De staat kan momenteel bijna tegen nul procent geld lenen en de beschikbare gelden kunnen dan toegewezen worden voor de ellende die veroorzaakt is door de gaswinning. Heel Nederland heeft tenslotte geprofiteerd van het aardgas en het is beschamend dat slechts een deel voor alle lasten moet opdraaien.

Het beschikbare bedrag kan snel ten goed komen van de Noorderlingen en de overheid moet met de belanghebbenden – Shell, Nam , Exxon Mobile, De Staat der Nederlanden etc. – tot een verdeling van de lasten komen. Me dunkt, daar hoeven de Groningers niet op te wachten, want dit heeft al lang genoeg geduurd.

Dit is maar een suggestie, maar misschien één ter overweging, omdat we wel dankzij het gas een belangrijke rol in het wereldgebeuren hebben kunnen spelen!

Gieten, R.L. van Hasselt

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.