Lezersbrief: Depressie

Handelsziekte of psychische ziekte? Zorgverzekeraar Menzis wil de kosten voor depressie pas vergoeden na gebleken resultaat.

Griezelig is dat de GGZ Drenthe en Lentis dit accepteren: zijn dit nu zorgverleners en belangenbehartigers van cliënten (beter in mijn ogen: patiënten) of geld- en carrièrewolven die bij de instellingen voor geestelijke gezondheidszorg de leiding voeren en graag bij Menzis willen werken?

De behandelaar moet een zo goed mogelijke zorg aan patiënten leveren, de werking van medicijnen moet vakwetenschappelijk worden getoetst en de overheid moet toezien op de naleving hiervan. Als de marktwerking de regie voert, bestaat op termijn het risico dat zware gevallen niet meer behandeld worden en dat de zorgverzekeraar de patiënten direct zal benaderen met ‘klantenonderzoeken’.

 Als deze trend zich doorzet, kunnen we snel op elk NS-station wervende posters van fabrikanten die samenwerken met zorgverzekeraars zien van medicijnen voor zo kort mogelijke behandelingen, met zo weinig mogelijk kosten en zo groot mogelijk resultaat.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.