Opinie: Een Altink als allemachtig krachtig argument

De uitbreiding van de fabriek van FrieslandCampina in Bedum wekt weerstand op wegens de aantasting van het dorpsgezicht: Bedum let op uw zaak, het kan nog gestopt.

In DvhN van dinsdag jongstleden las ik een stuk getiteld Bedumers zien melkfabriek als 'monster', over de uitbreiding van de melkfabriek van FrieslandCampina in Bedum. Een uitbreiding waarvoor men zelfs de loop van het Boterdiep wil verleggen.

Hierbij een houtsnede om het verzet tegen de aantasting van het dorpsgezicht in deze vorm wegens uitbreiding van de melkfabriek in Bedum luister bij te zetten. Dit in mijn bezit zijnde werk van Jan Altink zegt in deze misschien wel meer dan duizend woorden ...

Skyline

Jan Altink toont via zijn houtsnede de krachtige skyline van Bedum gezien vanuit het noorden. Elf jaar lang reed ik dagelijks deze route vanaf Onderdendam naar mijn werk in Bedum. Zelfs staande op de brug over het Boterdiep in Onderdendam (helaas tegenwoordig enigszins ontsierd door een toegevoegd hoogholtje) zie je dit immens prachtige dorpsgezicht. Steeds weer ontroert de Walfridustoren (overigens ook de meest scheve toren van Europa), ingebed in dit krachtige landschap.

Vernietiging

Het uitzicht werd ongelooflijk treffend weergegeven door Jan Altink, een van de allerbelangrijkste leden en medeoprichter van kunstenaarsvereniging De Ploeg. Het kan toch niet zijn dat dit zo archetypische Groninger landschap met de Walfridustoren voor kleine belangen vernietigd wordt... Omdat een melkfabriek en het huidige gemeentebestuur er geen rekening mee wensen te houden? Bedum let op uw zaak, het kan nog gestopt.

Nadat eerst volkomen onnodig (of was er een vooruitziende blik in het geding) de directiewoning van de melkfabriek gesloopt werd, volgt nu het volledige landschap aldaar... Onder meer erfgoedorganisatie Libau, Algemeen Plaatselijk Belang Bedum, vele Onderdendamsters, de Statenfractie Algemeen Belang van de Provinciale Staten en anderen zijn tegen.

Bewijs

Jan Altinks houtsnede is het onverwoestbare bewijs van dit hoogstaande cultureel erfgoed. Er is geen plek met landschap in Bedum die ik zo mooi en zo gaaf vind. Ik rijd er soms voor om als ik naar Bedum ga.

Bestuurders en beslissers, redt deze skyline van Bedum, redt dit plaatje van de dreigende ondergang. De geschiedenis zal u in de toekomst dank zeggen.

Math Willems is inwoner van Stedum

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.