Opinie: Geef geduld meer ruimte in onze maatschappij

Onze maatschappij gaat steeds meer voorbij aan het opbrengen van geduld. Wij zijn producten van de nu-generatie.

Urenlang zat hij met zijn fototoestel op een bankje voor het schilderij te wachten op hét moment waarop alles zou samenvallen en zijn geduld zou worden beloond. Wellicht dachten sommige andere bezoekers dat hij ook een vorm van kunst was. Geduldige man met fotocamera - 2017, of iets dergelijks. Maar er lag of hing geen officieel bordje bij hem dat duidde op welke vorm van kunst dan ook.

Toch was dat een gemiste kans, want de man met de camera was onderdeel van zijn eigen kunstproject. Ook al leek hij door zijn ogenschijnlijke passiviteit op dat moment meer weg te hebben van een argeloze museumbezoeker die even tot rust kwam op een bankje, midden in een zaal met wereldberoemde schilderijen.

De Franse fotograaf Stefan Draschan is een kunstenaar die wachtend en observerend de grootste kracht van het behalen van successen aan het daglicht brengt. Zijn kunstproject People matching artworks is dan ook, wellicht onbewust, tweeledig. Het hoofddoel was van een verrassende en esthetische waarde, namelijk het vastleggen van personen die voor schilderijen staan en die door de patronen en kleuren in hun kleding opgaan in het desbetreffende schilderij.

De resultaten zijn van een verbluffend niveau. Zoals de foto van de vrouw die een zomers jurkje met een druk blauw met wit bloemenmotief draagt, waarmee ze geheel opgaat in de kleuren van het impressionistische schilderij van Claude Monet, waar zij vervolgens zélf weer een foto van maakt.

De Engelse filosoof en politicus Edmund Burke zei in een ver verleden: ,,We zullen met ons geduld meer bereiken dan met onze kracht.” Het werk van Draschan is daar in elk geval een prachtig tastbaar voorbeeld van geworden. Zijn geduld heeft hem vele passende foto’s opgeleverd, die een eenheid vormen in zijn kunstproject.

Dat hij daarbij niet alleen de zichtbare fotografiekunst aan het daglicht brengt, maar tevens ook op een abstractere wijze aandacht schenkt aan het uitstervende begrip ‘geduld’, is een prettige bijkomstigheid die van grote meerwaarde is.

Onze maatschappij gaat steeds meer voorbij aan het opbrengen van geduld. Mede door de wijze waarop we alles om ons heen kunnen consumeren. We zijn producten van de onontkoombare nu-generatie. Een generatie die leeft in een periode waarin vraag acuut moet worden omgezet in aanbod en waarin alles meteen voorradig en leverbaar lijkt te zijn.

Dat het hebben van geduld aan de basis staat van succes, daar zijn maar weinigen zich van bewust. Een bekende aanname is dat wanneer je ergens in wilt uitblinken, je minimaal tienduizend uur aan deze expertise moet besteden in je leven. Denk aan bijvoorbeeld sporters, musici of schilders. Cruciaal hierbij is het hebben en omschrijven van een doel; dan ben je namelijk eerder geneigd het geduld en de toewijding op te brengen om dat wat je wilt te bereiken.

Omschrijf dit doel zo concreet mogelijk en in eerste instantie op een manier waarop je binnen korte tijd kleine resultaten ziet. Het opdoen van (kleine) succeservaringen zal je namelijk stimuleren om door te zetten, waardoor je minder snel aan opgeven denkt en doelen steeds meer binnen bereik komen.

Stefan Draschan had zichzelf ook zo’n concreet doel gesteld. Hij wist zijn visie om te zetten in doorzettingsvermogen. De juiste mensen in de juiste kleding voor een bepaald schilderij gaven hem tussentijds de motivatie om door te zetten. Hij is dan ook een voorbeeld en een levende metafoor voor het feit dat het nastreven van een doel uiteindelijk kan worden beloond met een prachtig resultaat en tweeledige persoonlijke opbrengst.

Het blijft echter een kwestie van geduld.

Pascal Cuijpers is docent in het voortgezet onderwijs en publicist

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.