Opinie: Harteloos Groningen verwoest Ringwegbos

Vijf jaar nadat Groningen werd uitgeroepen tot de groenste stad van Nederland laat de gemeente honderden bomen vellen langs de Ringweg. Is die kaalslag echt nodig?

Wie dagelijks over de Zuidelijke Ringweg in Groningen rijdt, heeft de laatste weken een ongemakkelijk gevoel. Er is iets veranderd, maar wat? De weg is druk en rumoerig als altijd. Files, slordig invoegende bestuurders en bumperklevers zijn even talrijk als voorheen.

Ongenaakbaar

Nee, het is het uitzicht. Rijdend op de Ring hebben mensen ineens het idee dat ze op een heel andere weg zitten. Alle bomen en struiken die het tracé omgaven, zijn verdwenen. Ongenaakbaar dringen industrieterreinen en bebouwing zich ineens op aan de automobilist. Daar waar die eerst nog enige beschutting in rustiek groen vond voor het jachtige bestaan tussen de wielen, is hij nu ineens ongevraagd getuige van de funeste uitwerking van kettingzagen en stobbenfrezen.

Houtopstand

En die liegt er niet om. Om de aanleg van de nieuwe Zuidelijke Ringweg mogelijk te maken, offert de stad onbekommerd 550 bomen en 80.000 vierkante meter houtopstand op. Samen met Rijkswaterstaat en de wegwerkers van Combinatie Herepoort. Een klein aantal bomen heeft geluk en wordt ingepakt, om later elders weer een plekje te krijgen. In een paar weken tijd is Groningen zijn langgerekte ‘stadsbos’ langs de ring kwijtgeraakt.

Triest lot

Geveld, versnipperd en afgevoerd. Dat is het trieste lot van de honderden bomen die jarenlang in stilte deden waarvoor ze ooit werden aangeplant: groeien en de omgeving verfraaien en verrijken. Met de bomen verdwijnt een hele leefgemeenschap van vogels, zoogdieren, insecten en planten. Zij moeten maar hopen een nieuw plekje te vinden in de groenste stad van Nederland. Waarschijnlijk zonder hulp van de ‘groencoördinator’ van de gemeente.

Herrie en uitlaatgassen

Bewoners die langs de route wonen, zullen moeten wennen aan de toegenomen herrie en de hogere concentratie uitlaatgassen, die ongehinderd door groen nu gretig hun weg zoeken naar de bebouwing. Het ooit fleurige plantsoen dat hen afschermde tegen het voortrazende verkeer is veranderd in een maanlandschap.

Herplant?

Herplant biedt weinig soelaas. Zelfs als er op de nog beschikbare strookjes grond nieuwe bomen worden geplant, zal het jaren duren voor die enige omvang hebben. Het wordt een grauw voorjaar voor de Stadjers die noodgedwongen uitkijken op de Ringweg.

Natuurlijk is er ruimte nodig voor de ombouw van deze drukke route. Dat zullen maar weinig gebruikers van de Ring betwisten. Nu al staat het blik veelvuldig vast en het aantal auto’s lijkt alleen maar toe te nemen.

Verschroeide aarde

Maar toch, is het per se nodig dat daarvoor een tactiek van verschroeide aarde wordt toegepast door de overheid? Is het voor de werkzaamheden echt noodzakelijk dat alle groen tot en met het laatste iele boomstammetje wordt uitgeroeid? Zelfs op plekken waar voorlopig helemaal geen werkzaamheden zijn. Vanwaar die grote haast? Bij de Raad van State is daar door verschillende groeperingen al opheldering over gevraagd.

Harteloos

Je verwacht een dergelijke harteloze omgang met de natuur niet van een stad die kapitalen uitgeeft aan een groen imago en de mond vol heeft van groenparticipatie.

De plaats die zich in 2012 trots de ‘eerste ontsnipperde stad van Europa’ mocht noemen, als dank voor de geslaagde poging alle groen binnen de bebouwing effectief met elkaar te verbinden. Die zich druk maakt over stadslandbouw, buurtmoestuinen en kwistig strooit met subsidie voor groene daken. Die jaarlijks vrijwilligers met ‘lentekriebels’ motiveert om het groen in de stad te ontdoen van zwerfvuil.

Het voormalige stadsbos aan de Zuidelijke Ringweg kunnen die groene volontairs dit jaar gerust overslaan. Met dank aan de gemeente Groningen.

Gerdt van Hofslot is redacteur van Dagblad van het Noorden

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.