Opinie: Met methode Poetin tref je Erdogan wel

In de woordenstrijd met Turkije over de erkenning van de Armeense genocide kan Nederland een voorbeeld nemen aan Poetin.

Het is weer hommeles met Erdoganaanhangers in Nederland en Turkije. Maar liefst vijf Nederlandse Kamerleden met Turkse roots werden in pro-Erdoganmedia als landverraders bestempeld, in Nederland stuurden Erdoganaanhangers dreig- en haatberichten.

De reden? De erkenning van de Assyrische, Griekse en Armeense genocide door de meeste leden van de Tweede Kamer, inclusief de vijf Nederlandse Kamerleden met Turkse achtergrond. De lange arm van Erdogan in de Tweede Kamer (Kuzu) speelt in dit verhaal een bedenkelijke rol. Hij zei in Turkse media: ,,Ze moeten tonen aan welke kant ze staan.”

Lange arm

Het is niet de eerste keer dat de lange arm van Erdogan in Nederland voelbaar is. De agressieve toon vanuit Turkije jegens Nederland en andere Europese landen is inmiddels de norm geworden. Turkije kiest onder leiding van Erdogan en zijn aanhangers in Europese landen duidelijk niet meer voor diplomatie, maar voor de aanval. Geen deëscalatie, maar escalatie. De diplomaten in Den Haag, Brussel en diverse Europese hoofdsteden breken hun hoofd over de vraag hoe om te gaan met de steeds agressievere houding van Turkije en Erdogan-aanhangers in West-Europa. Geen gemakkelijke vraag om te beantwoorden, maar toch een poging.

Ottomaanse Rijk

We moeten de geschiedenis in duiken om het gedrag van Erdogan en zijn aanhangers te verklaren. Tot de Eerste Wereldoorlog bestond de voorloper van het huidige Turkije: het Ottomaanse Rijk. Dit rijk bestond ruim zes eeuwen en besloeg in hoogtijdagen grote delen van Noord-Afrika, het Midden-Oosten en delen van Europa. Als bondgenoot van Duitsland verloor het Ottomaanse Rijk de Eerste Wereldoorlog van Engeland, Frankrijk en Rusland. Dit betekende ook het einde van het rijk. De Turken probeerden te redden wat er te redden viel en zo bleef het huidige Turkije over. Maar de val van het rijk ‘veroorzaakt door het Westen’ heeft bij Turkse mannen tot een fors trauma geleid.

Alle Turken leren tegenwoordig op school over de machtige en mooie tijden van de Turken ten tijde van hun rijk. Zo worden de Turken al op de lagere school ‘geïnformeerd’ hoe Turkije ooit groot en machtig was.

Gevaarlijke cocktail

In combinatie met de oosterse machocultuur is het een gevaarlijke cocktail als politici hiervan misbruik maken voor hun politieke doeleinden. En Erdogan maakt hiervan gruwelijk gebruik, zowel in binnenlandse als buitenlandse politiek. In Nederland worden de kinderen van de Turkse gastarbeiders in stelling gebracht en de Kamerleden van Denk.

Om ‘het gevaar Erdogan’ te keren, moeten Nederlandse politici niet het voorbeeld volgen van de ex-minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra. Hij heeft maanden met de Turken geprobeerd tot een vergelijk te komen, maar zonder succes. Om hen te paaien ging Zijlstra zelfs zo ver om de inval in Efrin (Syrië) goed te praten. Dat is juist met Erdogan niet de juiste manier. Geef hem een vinger en hij zal de hele arm van je lijf rukken. Zijlstra kwam na maanden zinloos praten tot de conclusie dat praten geen zin heeft en trok de ambassadeur terug.

Boycot

Ook al willen de meeste Nederlandse politici het niet horen, zij moeten in het geval van Erdogan het voorbeeld van ‘vijand’ Poetin volgen. Toen in Syrië een Russisch vliegtuig werd neergehaald, stelde Poetin meteen een handels- en toerismeboycot in. Erdogan kwam Poetin kruipend tegemoet. Dictators van zijn kaliber hebben lak aan fijnmazigheid. Hij ziet dan ook elke pragmatische actie van Europa als een zwakte en denkt: ik moet de volgende keer nog harder gaan blazen.

Nederland en Europa kunnen Erdogan veel harder treffen met acties als die van Poetin. Een handelsboycot vanuit Europa zou desastreus zijn voor Turkije. De lira zou haar waarde in een snel tempo verliezen. De inflatie kan tot Zimbabwaanse proporties groeien, waardoor een regime change à la Egypte aan de tachtig miljoen Turken in het vooruitzicht gesteld kan worden, de enige juiste weg om ‘het probleem Erdogan’ op te lossen.

Abraham beth Arsan is freelancejournalist

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.