Opinie: Minister Wiebes, wees nu doortastend!

Minister Wiebes is verantwoordelijk voor veiligheid en schadeherstel in het gaswinningsgebied, maar ook voor herstel van het vertrouwen. Open brief van een slachtoffer aan Wiebes, die vandaag Groningen opnieuw bezoekt.

Geachte heer Wiebes,

Tot 2014 heb ik met mijn gezin in Slochteren, het centrum van het Groningse gasveld, mogen wonen. Vanaf het begin, met de eerste geslaagde gasboring op het bouwland van boer Boon in 1959, heb ik de gaswinning gevolgd en veel daarvan in eigen archief en op dia’s vastgelegd. Na onze pensionering in 2013 hebben mijn vrouw en ik onze woning in Slochteren te koop gezet, om te kunnen verhuizen naar Zuidlaren. Hier wonen twee van onze kinderen met hun gezin en de andere twee kinderen wonen met hun gezin in Zwolle.

Impact

Zuidlaren is een mooie woonplaats en voor ons als grootouders een gemakkelijke uitvalbasis om indien nodig op onze kleinkinderen te kunnen passen. In het jaar van de verkoop van onze woning in Slochteren hebben we pas goed gemerkt hoe groot de impact van de aardbevingen op ons gevoel van veiligheid en rechtvaardigheid is geweest, maar ook op de ontwikkeling van de woningmarkt in het Groningse gasgebied. In 2013 was deze vanwege de vele aardbevingen in Midden Groningen nagenoeg stil komen te liggen. Wij hebben nog geluk gehad dat we in staat waren onze woning in Slochteren eind 2013 weliswaar tegen een aanzienlijk gezakte marktwaarde te kunnen verkopen. Bij de NAM hebben we in 2014 gevraagd om compensatie van de opgetreden waardevermindering.

Genoegdoening

Omdat de NAM hierop niet thuis gaf, hebben we via de stichting WAG een gezamenlijke rechtszaak tegen de NAM aangespannen. In 2015 heeft de rechtbank in Assen de NAM veroordeeld tot compensatie van de opgetreden waardevermindering. Hiertegen is de NAM in hoger beroep gegaan en begin deze maand heeft het gerechtshof in Leeuwarden dit hoger beroep behandeld. Hopelijk valt de uitspraak van het hof in Leeuwarden nog voor het einde van dit jaar, want met ruim 4000 mede-gedupeerden wachten wij inmiddels al vier jaar op genoegdoening voor de opgetreden waardevermindering van het onroerend goed in de aardbevingsgebieden.

Overheidsfalen

Bij uw eerste werkbezoek aan Groningen heeft u terecht gesteld dat de hele gang van zaken rond de afwikkeling van een ruimhartige waarderegeling en schadevergoeding, alsmede de hersteloperatie van beschadigde gebouwen on-Nederlands is. U sprak als verantwoordelijk minister zelfs over ‘Nederlands overheidsfalen’ en helaas is dit een terechte constatering.

In haar lezenswaardige column schreef columnist Sheila Sitalsing hierover in de Volkskrant van 31 maart 2017 het volgende: „De echte tragiek van de gaswinning is dat er vanuit Den Haag geen serieus antwoord komt.” Daarom roep ik u nu met klem op met spoed te zorgen voor een ruimhartige en snelle afhandeling van alle en nog vele uitstaande schadegevallen ten gevolge van de mijnbouwactiviteiten, niet alleen in Groningen maar ook in Drenthe.

Zuidlaren

In Zuidlaren (gemeente Tynaarlo, gelegen in Noord-Drenthe) hebben we in 2015 te maken gehad met schades ten gevolge van een aardbevingen uit het Groningse gasveld. Deze aardbeving tussen Kropswolde en Zuidlaren kende een kracht van 1,9 op de schaal van Richter. Eind 2016 werd Zuidlaren wederom opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 2,4 op de schaal van Richter uit het gasveld bij Annen. Thans liggen verschillende burgers uit Zuidlaren in de clinch met het voor de NAM opererende en omstreden advies- en onderzoeksbureau van Witteveen + Bos over hun beoordeling dat vele van de gemelde schades niet aardbevingsgerelateerd zouden zijn.

Ik hoop dat de burgemeester van de gemeente Tynaarlo binnenkort met u contact opneemt om samen als lokale en landelijke overheid heel snel te zorgen voor een rechtvaardige afhandeling van de vele (ruim 350) gemelde schadegevallen in Zuidlaren.

Hiervoor stuur ik een afschrift van deze brief aan het gemeentebestuur van Tynaarlo. Mag ik u tot slot alle wijsheid en doortastendheid wensen die nodig zullen zijn om dit moeilijke gasdossier tot een goed einde te brengen. Uw reactie op mijn brief zie ik met belangstelling tegemoet.

met vriendelijke groet,

Herman de Muinck

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.