Opinie: Politici met lef belangrijker dan referenda

Het referendum gaat weer verdwijnen als het aan de Tweede Kamer en het kabinet ligt. Is dat erg? Is de democratie gediend met dergelijke volksraadplegingen?

De regering en een meerderheid van de Tweede Kamer willen af van het raadgevend referendum omdat het niet goed werkt en tot teveel ‘gedoe’ leidt. De voorstanders van het referendum vinden echter dat de bevolking door die afschaffing een belangrijke mogelijkheid wordt onthouden om het beleid van de regering bij te sturen, waardoor het cynisme van veel burgers jegens de politiek zal toenemen. Mijn stelling is dat raadgevende referenda juist de ontevredenheid bij burgers vergroten, omdat er verwachtingen worden gewekt die vervolgens niet waargemaakt kunnen worden. De voorstanders houden zich ook nauwelijks bezig met de vraag of referenda zullen leiden tot betere besluiten. Mijns inziens is dat niet het geval. Ik zal dat hieronder proberen toe te lichten.

Registreer gratis en lees dit artikel

Heeft u al een account? Inloggen

Door op verzenden te klikken ga ik akkoord met de algemene voorwaarden en privacy statement

Na registreren leest u direct verder

Gefelicteerd! U bent nu geregistreerd

U kunt met deze registratie elke maand 6 plus artikelen lezen.
We wensen u veel leesplezier.

Limiet bereikt

U heeft de limiet van 6 plusartikelen voor deze maand bereikt. Op de eerste dag van de volgende maand vullen we het tegoed weer aan. Of neem een abonnement voor onbeperkte toegang.

Abonneren

Bent u al abonnee?

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.