Opinie: Verdacht maken van De Haan is kwalijk

Volgens de Raad van Discipline handelt De Haan advocaten tegen de regels door op basis van no cure no pay namens de stichting WAG te procederen tegen de NAM. Terwijl dit de enige manier is waarop burgers het tegen machtige partijen kunnen opnemen, zegt de WAG.

Op 13 mei 2013 had het bestuur van de Stichting WAG in Spoorzicht in Loppersum de eerste bijeenkomst. We waren gespannen. Zouden er voldoende belangstellenden komen die zich als deelnemer opgeven? De zaal vulde zich al ruim voor aanvang met verontwaardigde mensen. Er is ons onrecht aangedaan!

Naar de rechter

De Haan Advocaten presenteerde een plan om gezamenlijk de NAM aansprakelijk te stellen voor het waardeverlies van ons grootste bezit: ons huis. Bij honderd deelnemers, die een bijdrage van honderd euro en een succesfee moesten betalen, zouden we de schade gaan claimen bij de NAM. Tijdens de volgende bijeenkomst met ruim 10.000 euro in kas liet ik weten: ‘Wij gaan naar de rechter!’

Euforie

Groot was dan ook onze euforie op 2 september 2015 toen de rechter in Assen ons op alle punten in het gelijk stelde. Na een complexe rechtszaak, waarin duizenden pagina’s papier zijn geproduceerd, werden de vorderingen van de Stichting WAG toegewezen. Het aantal deelnemers spoot in één maand omhoog van 900 naar 3000.

Verboden

De Raad van Discipline heeft afgelopen maandag geoordeeld dat een bijdrage van 100 euro per deelnemer, in combinatie met een succesfee, een verboden no cure no pay-constructie is. De Raad gaat eraan voorbij dat in een massaclaim juist heel goed met deze afspraken kan worden gewerkt, omdat de gezamenlijke deelnemers op voorhand een behoorlijk bedrag bijeen kunnen brengen, zeker als, zoals bij de WAG, samen met de woningbouwcorporaties wordt opgetrokken.

Ontoegankelijk

Is recht met dergelijke gedragsregels nog toegankelijk voor gewone Nederlanders, waar zij samen optrekken tegen een bank of een oliemaatschappij? De tarieven van advocaten zijn extreem hoog. De NAM kan deze tarieven betalen. Gewone mensen niet! Voor hen blijft rechtspraak in complexe zaken dan ook ontoegankelijk. Het is van groot belang, dat in claims tegen machtige partijen de burger op voorhand niet meer betaalt dan een bescheiden bijdrage, gecombineerd met een succesfee, die pas wordt betaald wanneer hij in het gelijk wordt gesteld. Waarom ‘in het belang van de klanten’ een beloning achteraf verbieden?

Kwalijk

Evenzo is het kwalijk dat de deken van de orde van advocaten Stichting WAG verdacht maakt. In zijn klacht stelde hij dat de stichting als een door De Haan gecontroleerde tussenpersoon fungeert. Ik heb de deken hierover gebeld en gevraagd om een gesprek. Dat weigerde hij. Mijn visie was niet relevant omdat het een zaak was tegen De Haan. En passant stelde de deken de stichting wel in een kwaad daglicht als vazallen van De Haan.

De Stichting WAG neemt hier uitdrukkelijk afstand van. De stichting onderschrijft de landelijk ingestelde Claimcode en onderhoudt meerdere malen per jaar contact met de deelnemers. De deelnemers bepalen het beleid van de stichting en benoemen het bestuur.

Wederhoor

Het had op de weg van de deken gelegen gebruik te maken van mijn aanbod door eerst hoor en wederhoor toe te passen. Door dit niet te doen heeft de deken een volkomen onjuist beeld geschetst bij de Raad van Discipline.

En in het kader van transparantie: wie waren het die zich bij de deken beklaagden over De Haan? Andere advocatenkantoren, die pas na ruim drie jaar en na een uitermate succesvolle procedure de zon niet in het water konden zien schijnen van een ondernemend kantoor? Of misschien een klacht van een partij verbonden aan de NAM?

Onrecht

Ondertussen loopt de zaak van de Stichting WAG tegen de NAM bij het Gerechtshof in Leeuwarden. Het hof doet op 23 januari 2018 uitspraak. Dit wordt weer een belangrijk moment in de strijd van de Groningers tegen het echte onrecht dat hen wordt aangedaan.

Lolke Weegenaar is voorzitter van de stichting WAG

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.