Opinie: Versterking kan een nieuwe ramp worden

Laten we stoppen met de gaswinning en de tijd nemen om goed over de toekomst na te denken. Nu dreigt de versterkingsoperatie Groningen alleen maar meer schade te berokkenen.

Het ligt in de verwachting dat een sterke vermindering van de gaswinning leidt tot sterke vermindering van het aantal én van de zwaarte van de aardbevingen. Wanneer na een korte afbouwperiode de winning definitief wordt gestopt, dan zullen de bevingen ook snel ophouden. Een grote versterkingsoperatie zoals de politiek in Groningen – inclusief de NCG - voor ogen heeft, heeft enkel zin als de optie om gas te blijven winnen opengehouden moet worden. En is dát waar de Groningers voor kiezen?

Bouwput

In Groningen wordt een immense versterkingsoperatie voorbereid om de gasproductie koste wat kost maar te kunnen voortzetten. Te langzaam komt het besef bij de politiek dat een versterkingsoperatie immense gevolgen heeft. Jarenlang in of nabij een bouwput wonen. Vertrouwde gebouwen onherstelbaar zien veranderen, omdat versterken vaak hetzelfde is als verminken. Of cultureel erfgoed verdwijnt door sloop, omdat versterken te duur zou zijn. Onherkenbare dorps- en omgevingsgezichten doemen op. Een ramp in slow motion die – wederom door mensen gecreëerd – nu in een hogere versnelling nog veel meer schade aanricht. Het ondergrondse beest dat decennia lang vanuit kilometers diepte haar klauwen zette in onze huizen, krijgt nu hulp van een ander moloch aan de oppervlakte: een monster dat met haar muil, klauwen en staart hele dorpen dreigt te ruïneren.

Versterken houdt in dat een huis/pand zo wordt verstevigd dat je er levend uit moet kunnen komen. Dat het huis bij elke beving, zoals nu ook het geval, steeds opnieuw schade kan oplopen, wordt niet altijd duidelijk vermeld.

Versterkingsval

Om bewoners en lokale partijen toch in de versterkingsval te lokken, worden verduurzaming en krimp en zelfs de ‘toekomst van Groningen’ erbij gehaald. Als we akkoord gaan met versterken, komt er ook geld voor andere perspectieven. Zulke termen, net als ‘versterken’, klinken misschien redelijk in het algemeen, maar daarmee wordt de benadering van onze situatie nog niet acceptabel. Lokale politici denken doorgaans niet zo ver vooruit, maar hoe luidt de visie van ons Groningers op de Groninger Toekomst?

Onomkeerbare krimp?

Gaan wij ook maar klakkeloos uit van een onomkeerbare krimp, of leven er ideeën die de krimp kunnen stoppen? Waarom vragen we niet ons rechtmatige deel van de gasopbrengsten van de afgelopen halve eeuw om een verduurzamingsprogramma op te zetten? Los van een versterkingsprogramma waarover we volledige inspraak willen, leven er vast ook ideeën om Groningen daadwerkelijk tot een koploper te maken in lokale energievoorziening, en wel op zo’n manier dat het recht doet aan ons unieke cultuurlandschap met haar eeuwenoude wierden, dus met behoud van rust en ruimte. Met andere woorden: wat zien wij als het ideale perspectief voor Groningen in… bijvoorbeeld 2050? En als we die gedeelde visie hebben, hoe werken we daar dan naar toe?

Centen

Wat als er straks niet op grote schaal bevingbestendig gebouwd/versterkt hoeft te worden omdat de gaskraan echt voorgoed dicht zit? Kunnen we dan, na alles wat we hebben doorgemaakt, fluiten naar de centen om onze provincie toekomstbestendig te maken?

Wij vrezen met grote vreze dat de regionale politiek zich in de fuik van het versterken laat trekken doordat het daarmee korte termijn-problemen te lijf kan gaan (lees: daar via de versterkingsportefeuille budget voor krijgt), zolang de gaswinning doorgaat. Wij pleiten er echter voor om het stimuleren van verduurzaming en het tegengaan van krimp los te koppelen van de plannen om te versterken!

Stoppen

Want er is maar één oplossing om hier snel rust te krijgen: het stoppen van de gaswinning. Nu maar eens de tijd nemen om goed na te denken over onze toekomst (los van de huidige misère) en dan een stappenplan te maken hoe daar te komen: door en voor Groningers.

Jelle van der Knoop en Derwin Schorren zijn voorzitter en vicevoorzitter van de Groninger Bodem Beweging.

  • Opinie
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.