Opinie: Week zonder vlees, maar met wat dan wel?

Het is de Nationale Week zonder Vlees. Vanuit milieuoogpunt hoeft vlees eten niet per se slecht te zijn. Als we restproducten van de voedselproductie als veevoer gebruiken, is de productie van vlees een goede manier om van afval af te komen.

In de Nationale Week zonder Vlees ga ik niet uitgebreid in op de nare gevolgen van (teveel) vlees eten. Dat staat vast elders in deze krant. Ik wil het hebben over de toekomst van onze voedselvoorziening. Binnen het wetenschappelijk onderzoek is al decennia bekend dat het luxe westerse menu van vlees, zuivel, groenten, fruit en suikerhoudende dranken, tien keer zoveel grondstoffen nodig heeft dan een eenvoudig menu van vooral aardappels, bonen en granen. Een broodje worst is milieukundig hetzelfde als vijf broodjes zonder beleg. Het vervangen van vlees door ander beleg biedt een goede mogelijkheid om het milieubeslag van de lunch te verlagen.

Registreer gratis en lees dit artikel

Heeft u al een account? Inloggen

Door op verzenden te klikken ga ik akkoord met de algemene voorwaarden en privacy statement

Na registreren leest u direct verder

Gefelicteerd! U bent nu geregistreerd

U kunt met deze registratie elke maand 6 plus artikelen lezen.
We wensen u veel leesplezier.

Limiet bereikt

U heeft de limiet van 6 plusartikelen voor deze maand bereikt. Op de eerste dag van de volgende maand vullen we het tegoed weer aan. Of neem een abonnement voor onbeperkte toegang.

Abonneren

Bent u al abonnee?

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.