Opinie: Zijn thoriumcentrales de oplossing?

Het duizelt de mensen vaak als ze de mogelijkheden voor het opwekken van energie horen. Maar toch is belangrijkste woord in deze erg onderbelicht gebleven. Opslag!

Hoe kun je de volkomen willekeurig aangeboden hoeveelheden windenergie en zonne-energie afstemmen op de vraag? Als de wind niet waait en er geen zon is, willen we toch het licht aan, de was doen en tv kijken. Maar ook over opslag duikelen de kenners weer over elkaar heen. Accu’s (van o.a. Tesla) zouden in elk huis de oplossing zijn. Wel een erg dure blijkt bij navraag en met een slechts beperkte capaciteit. Bij een grotere centrale opslag voor elektriciteit met een behoorlijke capaciteit, zo las ik in een stuk van Dr. Martien Visser, heb je al snel een piramide waarop eeuwige sneeuw blijft liggen en dan nog is de opslag slechts een schijntje van bijvoorbeeld de ondergrondse gasopslag in Norg of Zuidwending.

Aanvulling

De Gasunie is in het project Power to Gas gestapt. In dat project wil men de op zee opgewekte elektriciteit (waarvoor vaak geen ruimte is op ons net) gebruiken om er waterstof (H2) van te maken. Er zijn op onder meer Ameland succesvolle proeven gedaan waar een bijmenging van waterstof in ons aardgas zonder problemen is verlopen (tot circa 25%). Op zee is een goed netwerk van buisleidingen om de H2 aan land te krijgen en al dan niet bijgemengd op te slaan in ondergrondse opslag. Gereed voor thuisgebruik (door brandstofcellen of een Hre ketel) voor het opwekken van elektriciteit en verwarming. Dit zou een goede aanvulling zijn op de productie van elektriciteit door middel van wind en zon.

Kolencentrales

Nog een ander probleem is dat op (korte) termijn de kolencentrales zullen moeten sluiten. Daar gebleken is dat het bijstoken van biomassa in deze centrales geen soelaas biedt. Op korte termijn is het zelfs zo dat de uitstoot van CO2 behoorlijk wordt verergerd! Wat wel een oplossing zou zijn is mijns inziens de kolencentrales om te bouwen tot kerncentrales, die thorium als brandstof gebruiken.

De infrastructuur voor het verdelen van de opgewekte elektriciteit ligt er. Thorium is er voor duizenden jaren bij het huidige en nog groeiende gebruik van energie. In NRC stond enkele maanden geleden een mooi artikel over thorium als brandstof voor kerncentrales en de kansen en de risico’s.

Ombouwen

Samengevat zou ik willen pleiten voor voorzichtig ombouwen van de kolencentrales. Het bouwen van fabrieken op land en zee voor het maken van H2 uit overbodige elektriciteit (wel aanbod maar even geen vraag genoeg). Op deze manier kan de productie van elektriciteit beter worden gesynchroniseerd. Door bijmengen van H2 in het gas wordt het gasveld in Groningen ontzien. Ook zouden op termijn de gasgestookte elektriciteitscentrales omgebouwd kunnen worden naar kerncentrales. Al met al: maak gebruik van bestaande infrastructuren, maak gebruik van overproductie van elektriciteit, maak gebruik van lege gasvelden voor opslag van energie.

Als we deze activiteiten bovendien in Groningen zouden concentreren blijven we voor jaren de energieleverancier van/voor Europa. Wat is begonnen met turf (in de tijd van de Hanzesteden) en aardgas zetten we voort met H2 en thorium.

Wij zijn op zoveel fronten bezig de strijd tegen de klimaatverandering te voeren dat we wellicht vergeten de krachten te bundelen en naar een totaaloplossing te kijken.

Jur Kruger: inmiddels gepensioneerd maar heeft veertig jaren bij Gasunie Gasterra gewerkt, in zijn laatste functie als projectleider energietransitie

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.