Kamernood: nait soez’n, kop d’r veur

Groningen maakt een slechte beurt met de ontvangst van internationale studenten. Dat kan en moet beter. Een oproep tot samenwerking.

In aanloop naar de start van het academisch jaar zette het gros van de internationale studenten in Groningen vorige week voor het eerst voet op de noordelijke zandgrond. Het is moeilijk om anders te constateren dan dat de eerste kennismaking met het Nederlandse studentenleven voor velen van hen niet optimaal is. Bij gebrek aan beschikbare woonruimte zijn zij de komende weken aangewezen op een tentenkamp en een aangemeerde hotelboot. Na de huisvestigingscrisis van vorig jaar is opnieuw gebleken dat de pogingen van de Hanzehogeschool, de Rijksuniversiteit en de gemeente Groningen om te voorzien in woonruimte voor internationale studenten niet toereikend zijn.

Internationalisering

De Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool Groningen hebben het afgelopen jaar sterk ingezet op de internationalisering van hun onderwijs. Door deze internationalisering, actieve werving en relatief hoge noteringen in internationale rankingen, blijkt de noordelijke studentenstad zeer aantrekkelijk voor studenten uit binnen- en buitenland. Hoewel de instellingen onder internationale studenten aan populariteit en inschrijvingen winnen, blijft de stad zijn reputatie als slechte gastheer waarmaken. In mondiale rapporten stond Groningen onlangs op de derde plek van slechtste studentensteden op het gebied van huisvesting van studiemigranten.

Numerus fixus?

De afgelopen weken is logischerwijs veel gezegd en geschreven over deze problematiek. Verschillende studenten- en gemeentelijke partijen in Stad wijzen met een beschuldigende vinger naar de instellingen. Zo wordt de inzet op groei gehekeld en wordt er zelfs gepleit voor het invoeren van numerus fixi bij alle opleidingen.

Oplossing

Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur is het enthousiasme waarmee stevige reacties de wereld in worden geslingerd verklaarbaar, maar daarmee nog niet verantwoord. In plaats van nu te klagen, hadden gemeenteraadspartijen het afgelopen jaar moeten anticiperen op deze instroom. De komende weken en maanden zal beklag en geschreeuw plaats moeten maken voor een breed gedragen, duurzame oplossing.

De toon van wethouder Van der Schaaf, die onder meer de portefeuille Wonen beheert, is een stuk realistischer. Hij pleit voor 1500 extra woningen en tegen een rem op het aantal studenten. Daarnaast heeft hij aangegeven samen met de instellingen te willen werken aan een oplossing voor de lange termijn.

Taboes

In het verlengde van de uitspraken van de wethouder is het in het belang van huidige en toekomstige internationale studenten dat geldende taboes in dit dossier worden doorbroken. Van een wooncampus en renovatie, tot nieuwbouw en huisvesting in het ommeland, het komende jaar moet alles bespreekbaar zijn om structurele herhaling te voorkomen.

Frustratie

Onder studenten en vertegenwoordigende verenigingen geldt door de aanhoudende problematiek logischerwijs frustratie en onbegrip. Om studenten een heldere stem te geven en tegemoet te komen aan de ervaren onmacht is het belangrijk om het komende jaar niet alleen met instellingen, maar ook met vertegenwoordigende organisaties te werken aan een duurzame oplossing. Kortom, vanaf nu moet gelden: ophouden met zeuren en samen de schouders eronder. Of zoals wij in Groningen zeggen: nait soez’n, kop d’r veur.

Izaäk van Jaarsveld is fractievoorzitter van de Hanze Studentenbelangen Vereniging (HSV). De HSV is al zestien jaar actief als studentenbelangenvereniging aan de Hanzehogeschool Groningen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.