Opinie: Laten we stoppen met de vuurwerkellende

Het pleidooi in deze krant om de vuurwerktraditie te laten voortbestaan gaat voorbij aan de kwalijke gevolgen van een achterhaald fenomeen.

Oudejaarsdag stonden er weer een aantal berichten over vuurwerkellende in deze krant. Alle reden voor een kritisch redactioneel commentaar, maar dan lees je het commentaar van de dag van Arend van Wijngaarden. Het begint wel met een verwijzing naar milieubezwaren en overlast, maar al gauw winnen zijn nostalgische gevoelens voor een mooie traditie.

Oude traditie

Zo gaat het ook met de politieke besluitvorming op dit punt: we willen wel ons milieu beschermen en de straat veilig houden, maar als vuurwerkterreur een oude traditie is, laten we dat maar bestaan. Ik ben helemaal klaar met zo’n instelling. Iedereen heeft de mond vol en traantjes in de ogen dat we de straat veilig moeten houden; de lucht schoon; de flora en fauna beschermen voor kwalijke stoffen.

Dan opeens is het eind december en we staan toe dat de straat wordt geterroriseerd. De lucht vervuild, zodat er gesproken wordt van een smogalarm. Zware metalen komen in het milieu. Vogels worden verjaagd. Huisdieren opgeschrikt. (De krant van 31 december wijdt er een artikel aan). De dag erna kan de balans worden opgemaakt van de schade en vervuiling.

Kortstondig plezier

Wat een waardeloze traditie. Ik roep iedereen op om waar hij of zij dat kan te pleiten voor het afschaffen van deze traditie. Ieder weldenkend persoon zal moeten toegeven dat het kortstondige plezier niet meer opweegt tegen de gevolgen.

Ik geloof er niet in dat je het kwaad dat ermee gepaard gaat, kan worden beperkt met regeltjes. Beperktere tijden, minder zwaar vuurwerk, vuurwerkvrije zones... Er is niet tegen op te treden als vuurwerk overal te krijgen is. Op het moment dat ik dit schrijf, hoor ik al weer een doffe dreun, die illegaal zwaar vuurwerk doet vermoeden.

Kwaadaardige bommen

Ik weet dat vuurwerk na een Nederlands totaalverbod uit het buitenland kan worden ingevoerd, maar dan is dát nog iets waar de overheid zich intensief op kan richten. Nu is het een te grote opgave om uitwassen te voorkomen en legaal vuurwerk kan ook worden samengesteld tot kwaadaardige bommen.

Ik heb wel eens gedacht dat er allerlei mogelijkheden bestaan voor echt terroristisch geweld. Ik wil niemand op verkeerde gedachten brengen, maar je hoeft er niet veel fantasie voor te hebben.

Blijk van kortzichtigheid

Daarom valt mij het commentaar van Arend van Wijngaarden zo tegen. Meestal is het commentaar een pleidooi voor gezond verstand. Het vasthouden aan een lange traditie is in dit geval een blijk van kortzichtigheid. Voortschrijdend inzicht heeft ons misschien al meer afgepakt, waaraan we gehecht waren. Japan en Noorwegen willen nog altijd walvissen afslachten en wij vinden dat een achterhaalde traditie. In Spanje doen ze nog aan stierengevechten.

Wij kunnen best zonder het massale vuurwerk, het oplaten van ballonnen, het ontsteken van Paasvuren. Zomaar een paar dingen die kunnen bijdragen aan een veiligere, duurzamere wereld.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.