Opinie: 5Groningen moet hoog nodig op de schop

5Groningen, het project dat Groningen tot proeftuin van het supersnelle internet 5G moet maken, is in zijn huidige vorm kansloos. Tijd voor een koerswijziging.

Het besluit van het kabinet om pas op z’n vroegst in september 2022 5G in (Noord-)Nederland beschikbaar te maken is een harde klap voor het project 5Groningen. Nog vier jaar wachten op 5G in Groningen is dodelijk voor een project in een digitale wereld waar zelfs grootschalige infrastructuur zich razendsnel ontwikkelt. De door de Economic Board in deze krant aangevoerde argumenten om toch door te gaan met het project ‘we experimenteren met andere frequenties’, ‘voor pilots is het minder belangrijk om echt 5G te gebruiken’, of zelfs ‘we kunnen uitwijken naar locaties buiten de regio’ zijn, beleefd gezegd, zwak.

Illusie

Bovendien, het wemelt van 5G pilots in Europa, om nog maar niet te spreken van wat er in de VS en Azië gebeurt (alhoewel met lagere snelheden dan waar Europa voor gaat). Het is een illusie om te denken dat Groningen nog een vooraanstaand innovatiecentrum voor 5G gaat worden.

Twijfels

Op een recent ICT-congres in Wenen mocht ik deelnemen in een panelsessie On the 5G road to Smart Mobility. Daar werd herhaaldelijk de vraag gesteld ‘Hoe essentieel is 5G voor het toekomstige ‘slimme’ vervoer?’ Er zijn dus wel degelijk ook twijfels over de rol van 5G in deze specifieke toepassing.

Alternatieven

Het roer moet om. Maak van de nood een deugd: richt je op alternatieven voor 5G. Voor veel applicaties op het Internet of Things (IoT, waarbij alledaagse voorwerpen zijn verbonden met het internet en gegevens kunnen uitwisselen, red.) is 5G overkill en dus veel te duur in de exploitatie. Nog los van de kosten zullen veel aanbieders van toepassingen voor het Internet of Things (IoT) het benodigde netwerk liever ook zelf onder controle hebben dan het via een algemeen beheerd 5G netwerk te laten lopen. Dat er mogelijkheden liggen voor alternatieven voor 5G voor het IoT wordt bijvoorbeeld bewezen door het Amerikaanse Semtech, door 3GPP en door Europese bedrijven als SigFox (Toulouse) en MatchX (Berlijn).

Bedrijvigheid

Werken aan alternatieven voor 5G geeft bovendien de kans om blijvende economische bedrijvigheid in de regio te creëren. De huidige pilots leveren veelal kennis, maar geen nieuwe technologie. Dit laatste is echter essentieel voor het opbouwen van nieuwe bedrijven in de regio.

Subsidie

Het ontwikkelen van nieuwe technologie, en daarmee het creëren van nieuwe bedrijven, zou trouwens veel meer voorop moeten staan bij projecten als 5Groningen, gezien de grote hoeveelheid geld die geïnvesteerd wordt. Ook voor het nationaal programma Groningen (1.15 miljard euro) zou dit veel meer het criterium voor het subsidiëren van projecten moeten zijn.

Op de schop

Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald. Het 5Groningen plan moet op de schop en aangepast aan de realiteit met een focus op technologieontwikkeling en het scheppen van bedrijven in de regio door de ontwikkeling van alternatieven voor 5G vanuit IoT toepassingen. Op die manier voorkomen we een ‘Groningse helaasheid der internet der dingen’ (vrij naar Dimitri Verhulst).

Willem Jonker uit Groningen is deeltijdhoogleraar data & security aan de Universiteit Twente en CEO van EIT Digital, de aanjager van innovatie in de Europese digitale sector.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.