Opinie: Bescherm ons fraaie Drentse landschap

Een open brief aan de commissaris van de Koning in Drenthe Jetta Klijnsma. Bestuurlijke anarchie en verrommeling bedreigen het ooit zo rustieke landschap.

Geachte mevrouw Klijnsma,

Na uw benoeming per 1 december 2017 tot commissaris van de Koning in Drenthe is er veel tijd ingeruimd voor kennismaking en oriëntatie. U kent Drenthe goed uit een vorige periode in uw leven. Het zal u opgevallen zijn dat Drenthe inmiddels sterk aan het veranderen is. De verrommeling van het landschap neemt ernstige vormen aan. Met voor het oog willekeurig geplaatste windmolens en de laatste tijd als onkruid opgeschoten vervuiling van het landschap door zonneparken zijn we er voor de inwoners van Drenthe en de bezoekende toeristen niet aantrekkelijker op geworden. Waar voorheen de landschappelijke rust en de fraaie landschappen het oog van de bezoekers nog eindeloos konden strelen, begint zich in rap tempo een industrieel aandoend beeld te vormen waardoor het lijkt of we ons in het midden van de glastuinbouw van Zuid-Holland bevinden. Dat is geen verbetering.

We missen de regie vanuit de provincie om de eenheid te bewaren en het landschap te beschermen. Het lijkt erop dat de gemeenten in grote haast maar wat doen. De betrokkenheid bij dergelijke projecten van de bewoners in Drenthe is nog niet zo laag geweest.

Zorgen

Ook de betrokkenheid van gerespecteerde partijen wordt op grote schaal genegeerd. Netwerkbeheerders Enexis en TenneT hebben grote zorgen geuit over het overvol raken van het net. Met de stelling ‘eerst alle daken volleggen met zonnepanelen en daarna pas zonneweides’ in een enquête van RTV Drenthe was 85,19 procent het eens, een heel duidelijk signaal. LTO Noord-Nederland stelt na onderzoek dat 75 procent van de deelnemende landbouwers tegen zonneparken op goede landbouwgrond is. Bovendien wordt de grondprijs zo veel te hoog.

Geloofwaardigheid

Vele andere gerenommeerde partijen als Natuurmonumenten, Drents Landschap, Natuur- en milieufederatie, Stichting natuur en milieu, De Hondsrug UNESCO Geopark worden volledig genegeerd. Dit is geen nieuwe bestuursstijl, dit is pure anarchie. De bestuurlijke geloofwaardigheid zakt ver onder het nulpunt. Zo ga je niet met betrokken burgers en gerenommeerde partijen om. En dan hebben we het niet eens over controle over de voortgang en de kwaliteit daarvan. De externe uitvoerende partijen doen dat zelf. Dat is dus de slager die zijn eigen vlees keurt. Nee, we moeten juist onafhankelijke, gecertificeerde deskundigen inschakelen. Een meer dan logische rol voor de provincie. De commissaris van de Koning bewaakt de bestuurlijke kwaliteit en de samenwerking in Drenthe en komt op voor de belangen van Drenthe en haar inwoners.

Subsidies

Wat gebeurt er eigenlijk met de werkgelegenheid en de opleidingen? Nu vloeien de opbrengsten van vrijwel alle zonneparken over de provinciegrenzen van Drenthe heen en worden gretig subsidies geïnd. Waar wordt onze werkgelegenheid bevorderd en waar profiteren onze opleidingen?

Gemeenschappelijke opdracht

Kortom, geachte commissaris, wij richten deze brief aan u omdat we ervan overtuigd zijn dat de bestuurlijke geloofwaardigheid een kernwaarde is van onze democratie en dat we niets te winnen hebben bij de opdringende bestuurlijke anarchie en kazernebouw van zonneparken slechts met het doel er zelf beter van te worden. Nee, Drenthe en haar inwoners verdienen beter. De energietransitie is een gemeenschappelijke opdracht waar we de toekomst mee veilig kunnen stellen en de leefkwaliteit mee kunnen bevorderen.

Rob Vinke, namens betrokken inwoners van Borger/Daalkampen, waar plannen zijn voor een zonnepark.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.