Opinie: Bij kamertekort is alles blijkbaar geoorloofd

De Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool zetten in op groei van het aantal buitenlandse studenten terwijl voldoende fatsoenlijk onderdak ontbreekt.

Goed dat de RUG, Hanze en de gemeente proberen een kamercrisis onder buitenlandse studenten te voorkomen. De crisisaanpak laat echter pijnlijk zien dat een duurzame oplossing voor de lange termijn nodig is. Afgelopen september stonden tientallen studenten, Nederlands en buitenlands, in de stromende regen op de trappen van het Academiegebouw in Groningen.

Op straat

We protesteerden omdat de RUG en Hanze miljoenen hadden gestoken in het aantrekken van buitenlandse studenten terwijl ze wisten dat er in de stad eigenlijk geen plek voor hen was. Studenten sliepen in hostels, op de Stadsparkcamping en zelfs op straat. Studenten die uiteindelijk een kamer vonden, betaalden hiervoor hoge prijzen en hebben vaak weinig rechten.

Dit jaar wordt het nog erger. De gemeente rekende in maart al uit dat er deze zomer grote tekorten zouden zijn. Dat was nog voordat bleek dat het aantal aanmeldingen bij de RUG veel hoger zou uitvallen dan gedacht. Alleen bij de RUG zijn er in 2018 al drieduizend meer aanmeldingen dan in 2017.

Projectleider

Gelukkig werd er dit jaar al wel actie ondernomen. De instellingen en de gemeente stelden een projectleider aan die de opdracht kreeg om duizend studentenkamers te reserveren voor buitenlandse studenten. Deze kamers worden via de website athomeingroningen.com verhuurd.

Nu de eerste negentig kamers op de website zijn geplaatst, is het maar de vraag of er van een oplossing echt sprake is. Deze eerste kamers worden namelijk verhuurd met zogenaamde ‘short stay’-contracten. Dit zijn contracten die doorgaans gebruikt worden voor de verhuur van vakantiehuisjes. Zo val je dus niet onder het huurrecht en niet onder het puntensysteem om de hoogte van je huur vast te stellen.

Administratiekosten

Het gevolg is dat waar de gemiddelde Nederlandse student in Groningen ongeveer 20 euro per vierkante meter betaalt, buitenlandse studenten voor deze kamers 27 euro per vierkante meter moeten neerleggen. Voor een gemiddelde kamer is dat 126 euro per maand meer. En dan ontbreekt het je ook nog aan huurrecht, en vraagt athomeingroningen.com deze studenten ook nog wettelijk verboden administratiekosten, à 75 euro.

Meer dan genoeg reden om elders een kamer te zoeken, zou je denken. Niet dus. Alle negentig kamers waren binnen een dag gereserveerd. Als buitenlandse student heb je niets te kiezen, ook al begin je twee maanden van te voren met zoeken naar een kamer.

Bescherming

Dit is duidelijk verkeerd. Ook het stadsbestuur ziet in dat short stay-contracten eigenlijk niet voldoende bescherming bieden voor een student die gewoon op kamers wil. Toen in juni de Groningse overnachtingsmarkt werd besproken in de gemeenteraad, schreef wethouder Roeland van der Schaaf dan ook expliciet dat hij wilde voorkomen dat er via short stay nieuwe kamerverhuur werd toegevoegd.

Precies twee dagen na deze raadsvergadering kondigde het stadsbestuur echter aan dat de projectleider 249 short stay-containerwoningen op het Suikerfabriekterrein wil plaatsen om de aankomende kamercrisis het hoofd te bieden. In tijden van crisis is blijkbaar alles geoorloofd.

Huurrecht

Kan het dan niet anders? Wel degelijk. Het is sinds de Wet Doorstroming Huurmarkt bijvoorbeeld mogelijk om kamers te verhuren met tijdelijke contracten voor bepaalde tijd. Zo is er wel huurrecht en kun je via het puntensysteem een normale huurprijs afdwingen.

Maar ook dit is geen echte oplossing. In een gezonde kamermarkt betalen alle studenten een rechtvaardige huurprijs, genieten zij volledig huurrecht en worden zij beschermd tegen verhuurders die daar lak aan hebben. In zo’n markt zijn buitenlandse studenten er niet voor een short stay, maar zijn zij welkom in Groningen, en kunnen zij voor onbepaalde tijd in een kamer wonen.

Handhaven

Er zal dus bijgebouwd moeten worden en de gemeente moet haar eigen beleid aanscherpen en er op handhaven. Dat gaat alleen niet in één zomer lukken. Voor een duurzame oplossing is jaren nodig.

Tot die tijd moet er dus gekeken worden naar de vraag onder studenten. De RUG en Hanze laten het aantal buitenlandse studenten al jaren sterk stijgen, terwijl deze vrijwel allemaal grote problemen hebben met het huren van een kamer.

Twee weken geleden kondigde de RUG aan door te willen groeien, van 30.000 studenten nu naar 35.000 in 2025. Tijd dat de wethouder eens gaat praten met de RUG en de Hanze over hun verantwoordelijkheid naar deze stad en hun studenten.

Jasper Been is fractievoorzitter van de Democratische Academie Groningen (DAG) in de universiteitsraad van de RUG.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.