Opinie: De enige zekerheid van Wiebes: reken nergens op

Bij de versterkingsoperatie in het aardbevingsgebied wordt gewerkt met een nieuwe systematiek. Een theoretisch computermodel doet panden met een bewezen risico onderop de stapel belanden.

Het volk mag spreken eens in de vier jaar. Schijnt er bij te horen in een democratie. Jammer wel eigenlijk. Op vele beleidsterreinen komt dat heel slecht uit. Continuïteit ontbreekt: een beslissing vandaag genomen, verandert in een volgende regeerperiode weer. Groningen, gaswinning, aardbevingen en versterkingsoperaties bijvoorbeeld.

Dinsdag ben ik toch maar met mijn buurmannen vanuit Stedum naar Loppersum getogen om eens te horen wat de plaatselijke afgezant van de Nationaal Coördinator Groningen en een wethouder van de gemeente Loppersum te zeggen hadden over de versterkingsoperatie.

Computermodel

Dit onder meer: er wordt nu weer gewerkt met een nieuwe systematiek. Een computermodel rekent uit op basis van de bodemgesteldheid en de bouwwijze van het huis hoe groot de kans is dat je het overleeft bij een zware aardbeving. Best fijn, overleven. Huizen met de minste risico belanden onder op de stapel om geïnspecteerd en eventueel versterkt te worden. Op zich logisch, hoewel het niets zegt over de echte situatie, een huis zou bij wijze van spreken al op instorten kunnen staan. Maar nu komt het: de huizen die al geïnspecteerd zijn en misschien in het echt wel een verhoogd risico lopen worden toch via deze systematiek behandeld. In het geval dat de computer ‘no’ zegt, belandt deze woning gewoon onderop de stapel. Daar waren ze nog met de minister over aan het steggelen, zei de wethouder. Dus.

Traag

Naar aanleiding van vragen uit de zaal, kwam in ieder geval bij mij het volgende beeld naar boven: de versterkingsoperatie gaat zo traag als dikke stront (in Stedum zijn er al twee woningen versterkt nou, nou, poeh, poeh) en als we geluk hebben worden de laatste woningen nog geïnspecteerd voordat de gaskraan definitief dichtgaat. Je kunt je voorstellen wat er dan gebeurt: gaskraan dicht, dossier Groningen wordt gesloten, van versterken van de overgebleven woningen is dan geen sprake meer.

Stilstand

De vertraging is onder meer te wijten aan het aantreden van een nieuwe minister, die alles weer een tikje anders doet. De hele operatie is stil komen te staan. Bij nieuwe verkiezingen in 2021 moeten we nog maar afwachten wat er dan weer gebeurt. Zo kan de politiek het lang rekken en is uiteindelijk niemand verantwoordelijk.

Plaatselijk

Want die ontbrak dinsdagavond ook: een vertegenwoordiger van het ministerie, liefst de minister zelf. De landelijke politiek heeft het vertellen van het lastige verhaal overgelaten aan de plaatselijke politiek. De mensen die er voor ons zijn, die ons belang vertegenwoordigen. (Ik heb nu het beeld voor ogen van die iconische burgemeester Albert Rodenboog, de aardbevingsburgemeester van Nederland jammer dat hij weg is. Hij stond voor zijn gemeente. Met hem aan het hoofd streed één dorpje dapper tegen de vijand in het verre Den Haag.)

Laf

En wat doet minister Wiebes, die laat het vuile werk opknappen door de plaatselijke politiek. We mogen nu boos worden op onze eigen wethouder (die ook hard voor onze belangen strijdt), omdat die sneuneus uit Den Haag of medewerkers van zijn ministerie die dit bedenken - te laf zijn om hun beleid te komen toelichten.

Een zekerheid heb ik dinsdag in ieder geval meegekregen: reken nergens op.

Erik Staal is freelance communicatiemiddelenmaker. Hij woont in Stedum, gemeente Loppersum.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.